Fredag 14 Maj
Stockholm

"Hammarby och Bajen Fans måste fördöma Tele2-bomben"

Jens Lindqvist om att Hammarby och Bajen Fans måste fördöma enskilda anhängares hyllningar av bomben utanför Tele2 Arena.
Jens Lindqvist om att Hammarby och Bajen Fans måste fördöma enskilda anhängares hyllningar av bomben utanför Tele2 Arena. Foto: Nyheter24

Nyheter24:s sportreporter Jens Lindqvist om de otäcka ringar på vattnet som bomben utanför Tele2 Arena skapade.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Jens Lindqvist

Jens är sportreporter på Nyheter24. 

Följ honom på Twitter.

Jag har varit så jävla förbannad det senaste dygnet. Samtidigt känt en uppgiven likgiltighet. Vad är det för fel på folk? Vad kretsar i enskilda idioters enkelspåriga huvuden? 

Först och främst. Vi vet inte vem som är skyldig till bomben utanför Tele2 Arena. Många mejl och kommentarer som når mig är i stil "det måste vara en bajare" och "varför skriver ni inte att det är en bajare?". Vi i media har en skyldighet att inte döma på förhand. Vår utgångspunkt är och måste vara objektiv. Hur hade det sett ut om vi gav Bajen-anhängare skulden och att det sedan visade sig att det var vilken uppmärksamhetskåt dåre som helst – utan fotbollsmässiga uppsåt?

Det fula här – förutom en livsfarlig bomb så klart – är timmarna efter det offentliggjordes att det var en autentisk bomb det handlade om. Jag slog hakan i bordet när jag, i sorg, såg tweets dyka upp i twitterflödet med hashtagsen #bajenbombsquad och #defendsöderort. Dessa individer, som tack och lov trots allt bara är ett fåtal, drog slutsatsen att det var bajare som hade placerat en bomb på Tele2 Arenas västra sida – och hyllade denna eller dessa potentiella mördare.

Liverpools legendariske tränare Bill Shankly sa en gång:

"Some people believe football is a matter of life and death, I am very disappointed with that attitude. I can assure you it is much, much more important than that."

Ett citat om passion som inte betyder mer än just passion. Det måste stanna där. Passion får inte gå över till galenskap. Det skrämmer mig. Och de tweets jag läste under torsdagen gick inte bara över den gränsen, utan krossade den. När det nu finns enskilda bajare som skrattar åt en bomb är det skyldighet för både klubben och Bajen Fans att fördöma händelsen. Utan för den skull ta på sig den. Så enkelt. Så simpelt. 

Ibland måste man sätta upp fingret i luften och känna åt vilket håll vinden blåser. 

Innan Djurgårdens "testmatch" på Tele2 Arena publicerade Bajen Fans ett pressmeddelande på den officiella hemsidan. I meddelandet, som sedan ändrades och togs bort, uppmanade visserligen Nordens största supporterförening sina medlemmar att "hålla sig inom lagens gränser" men de skrev också att de "omöjligt kunde stå till svars för de eventuella tråkigheter som sker i kölvattnet av difs ogenomtänkta aktion". 

Bajen Fans använde beklagligt nog en retorik som var snuddande nära hotfull. Hoppas att vi slipper se det igen. 

Rivalitet kan vara något fint. Något upplyftande som ska vara en krydda till fotbollen. I de allra flesta fallen är det också det. Aftonbladets utmärkte skribent Erik Niva har skrivit att "fotboll är världens viktigaste oviktigaste sak". Viktiga ord. Lägg dem på minnet. 

---

Sedan krönikan publicerades har både Hammarby och Bajen Fans tagit avstånd från våld och hot. Läs mer här

Kommentera
Kopiera länk
Dela