Hammarby och Bajen Fans tar avstånd mot eventuellt våld.
1 av 4
Hammarby och Bajen Fans tar avstånd mot eventuellt våld. - Foto: Bildbyrån
En skarpladdad bomb placerades utanför Tele2 Arena under torsdagen.
2 av 4
En skarpladdad bomb placerades utanför Tele2 Arena under torsdagen. - Foto: LEO SELLEN / Leo Sellén / SCANPIX
Polisen har ändrat brottsrubriceringen från allmänfarlig överläggelse till försök till mord.
3 av 4
Polisen har ändrat brottsrubriceringen från allmänfarlig överläggelse till försök till mord. - Foto: BILDBYRÅN / Gustav Mårtensson
Djurgården och Hammarby kommer att spela på Tele2 Arena i fortsättningen.
4 av 4
Djurgården och Hammarby kommer att spela på Tele2 Arena i fortsättningen. - Foto: © Bildbyrån / Simon Hastegård / Bildbyrån

"Vi tar rejält avstånd från våld och hot"

Under torsdagen fick polisens bombgrupp desarmera en skarp sprängladdning utanför Tele2 Arena – något som rubriceras som försök till mord. Nu har både Hammarby och Bajen Fans valt att kommentera händelsen.


Säkerheten på Tele2 Arena

"Säkerheten fortsätter att vara mycket god och högt prioriterad, vi tillämpar en säkerhetsstandard som ligger över svensk nivå. Det gäller samtliga evenemang på arenan. Alla stockholmare ska känna sig välkomna till och trygga i Tele2 Arena", skriver Stockholm Globe Arena i ett pressmeddelande. 

STOCKHOLM. Under fredagen höll Stockholms kommun, Stockholm Globe Arena, Hammarby och Djurgården en presskonferens om den bombladdning som hittades utanför Tele2 Arena.

Eftersom det var tänkt att Djurgården skulle ha ett "testevent" där flera djurgårdsveteraner skulle delta, något som ställdes in, har frågan höjts om det kan ha varit ett attentat av enskilda Bajen-anhängare. 

Hammarbys ordförande Kent Hertzell:

– Vi tar rejält avstånd från våld och hot, säger han.

Vilket även Hammarbys största supporterförening Bajen Fans gör på sin hemsida.

"Kan aldrig förstå att man använder bomber"

"Vi har ingen som helst förståelse för hur någon kan placera en bomb vid en arena. Oavsett vem det slutligen visar sig vara och vilket syfte som förväntades uppnås kan vi aldrig förstå att man använder bomber eller andra våldshandlingar som tilltag", skriver de. 

Bajen Fans har kritiserats för att ha eldat på en hätsk stämning mellan Djurgården och Hammarby. Framför allt genom ett meddelande som de publicerade på sin hemsida där de bland annat skrev att de "omöjligt kunde stå till svars för de eventuella tråkigheter som sker i kölvattnet av difs ogenomtänkta aktion" inför Djurgården "testevent". Det pressmeddelandet valde Bajen Fans att ta bort från sin hemsida. 

"Ironi som missuppfattades"

De ber nu om ursäkt för texten – även om de också kritiserar att de på något sätt ska ha framkallat våld eller hot.

"Vår retorik må ha varit onödigt hård vid några ställen tidigare, men att beskylla Bajen Fans eller Hammarby IF för att ligga till grund för ett skarpt bombhot är inte bara befängt, det gränsar till förtal", skriver de.

Även Hertzell kritiserar texten och kallar den "mindre bra" men tycker att det förstorades upp. 

– Det de gjorde var olyckligt, men det var gjort med ironi som missuppfattades. Men det är borta nu, säger han.

Djurgårdens tillförordnade ordförande Lars-Erik Sjöberg förklarar att testmatchen inte kan jämföras med en premiärmatch.

– Från Djurgårdens del så har vi accepterat att Hammarby har premiärmatchen, säger han.

Under presskonferensen berättade även Stockholm Globe Arenas vd Ninna Engberg att Djurgårdens tilltänkta matchen kommer att genomföras.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!