Under söndagskvällen sätter Emil Bergström och Andreas Johansson punkt på Djurgårdens historia på Stockholm stadion,
1 av 5
Under söndagskvällen sätter Emil Bergström och Andreas Johansson punkt på Djurgårdens historia på Stockholm stadion, - Foto: Bildbyrån
34-årige Johansson tog guld 2003 med Djurgården.
2 av 5
34-årige Johansson tog guld 2003 med Djurgården. - Foto: S…VEN ANDERSSON/Bildbyrån
Då var Bergström bara 10 år gammal.
3 av 5
Då var Bergström bara 10 år gammal. - Foto: © Bildbyrån / MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN
Johansson ser fram emot kvällens sista match på Stadion.
4 av 5
Johansson ser fram emot kvällens sista match på Stadion. - Foto: © Bildbyrån / MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN
Får Djurgården avsluta med en seger mot Öster?
5 av 5
Får Djurgården avsluta med en seger mot Öster? - Foto: © Bildbyrån / Niklas Larsson/Bildbyrån

Talangen och veteranen – nu skriver de historia tillsammans på Stadion

Andreas Johansson, 34, var en av Djurgårdens viktigaste spelare när de vann SM-guld 2003. Mittbacken Emil Bergström, 20, var bara tio år gammal då. Nu sätter de punkt för Djurgårdens tid på Stockholms stadion tillsammans:– All tid har sitt kapitel, säger Andreas Johansson till Nyheter24.


Starkaste minnena från Stadion

Andreas Johansson:

– Andra året vi vann, 03, så säkrade vi guldet i Halmstad och fick sedan möta just Öster i den sista matchen. Att komma hem till de hyllningarna och spela av matchen där var speciellt. Den matchen kommer jag alltid att komma ihåg, säger han och fortsätter:

– Då på den tiden var det Åkebys järnkaminer på ena sidan och Lukic järnkaminer på andra sidan, den atmosfären som kunde bli då, med ett enormt tryck. Det kommer jag väl ihåg. Det var en fantastisk stämning som våra fans kunde skapa då när vi spelade bra. 

Emil Bergström:

– Från läktaren kommer jag ihåg 8–1-matchen mot Elfsborg för några år sedan. Det var kul att se hur de bara njöt på planen. Annars är det ju så klart min debutmatch mot Malmö och fick hoppa in. Det ligger mig varmt om hjärtat.

STOCKHOLM. För 77 år sedan spelade Djurgården sin första hemmamatch på Stockholms stadion. Där har klubben vunnit sju SM-guld. Sin senaste storhetstid hade de under första halvan av 2000-talet. Tre SM-guld på fyra år blev det. Veteranen Andreas Johansson var med och vann de två första 2002 och 2003.

Tio år senare ska Djurgården, med Johansson i laget, spela sin sista hemmamatch på den gamla OS-arenan.

– Det känns lite speciellt. Stadion är starkt förknippad med Djurgården och jag har alltid spelat där, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är lite både och. Det är ingen ultimat fotbollsarena att spela på med löparbanor och allt så det är väl dags för en förnyelse där. Det är jag helt okej med också. Det ska bli kul att komma till en riktig fotbollsarena. Men det ska bli kul att spela den här sista matchen och ta farväl.

Ungtuppen: "Jag var med under guldåren"

Emil Bergström, som har tagit en fastgjuten plats i startelvan under säsongen, var bara tio år när Johansson vann sitt senaste SM-guld. Han har flera starka minnen från Stadion – som åskådare.

– Jag har ju gått på matcher på Stadion sen jag var sex-sju år och suttit på läktaren. Jag var med under guldåren, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Nu gör jag mitt tredje år i A-laget och nu ska man få vara med och avsluta på Stadion. Det är klart att det är stort på så sätt, sen är det synd. Stadion är en stor symbol för Djurgården och det har det alltid varit. Men vi ska tacka av den fint.

Mittfältsveteranen Andreas Johansson berättar att det känns lite märkligt att några av hans lagkamrater nu är 14 eller 15 år yngre än honom – och knappt minns Djurgårdens storhetstid.

"Får visa videoklipp från den tiden"

– De kommer ju inte ihåg det. Jag får ju visa videoklipp från den tiden för att visa att jag faktiskt har vunnit SM-guld, säger han och fortsätter:

– Man känner sig ju gammal när folk är födda 94 liksom. All tid har sitt kapitel. Jag är skitglad att få vara här igen och få vara i den klubben jag vill vara i.

Johansson vill inte lova att han kommer att bjuda publiken på något särskilt, förutom bra spel, efter kvällens match mot Öster.

– Jag har ingen bra sångröst, annars hade jag kanske kunde ha gjort det, säger han medan Bergström inte är helt oäven på att bjuda på sång efter den sista hemmamatchen på Stadion.

– Det borde vi göra. Vet inte om vi ska köra någon sång eller dans, men något borde vi göra.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg fortsätter imponera – är med i toppen

1 timme sedan
Ludvig Åberg fortsätter visa upp stabilt spel i RBC Heritage, som avgörs i Hilton Head Island, South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

2 timmar sedan
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

2 timmar sedan
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.