Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Högmo var klar som förbundskapten – innan han tog över Djurgården

- 01/11/2013, 08:15 -
Per-Mathias Högmo har mindre än en vecka kvar som tränare för Djurgården – då satte sig Nyheter24 ner med succétränaren för en lång intervju.
1 av 10

Per-Mathias Högmo har mindre än en vecka kvar som tränare för Djurgården – då satte sig Nyheter24 ner med succétränaren för en lång intervju.

© BILDBYRÅN / ANDREAS SANDSTRÖM

Den 14 maj tillträdde han som tränare för Djurgården.
2 av 10

Den 14 maj tillträdde han som tränare för Djurgården.

© Bildbyrån / Niklas Larsson/Bildbyrån

Lite visste han då vilken betydelse han skulle få för klubben.
3 av 10

Lite visste han då vilken betydelse han skulle få för klubben.

© Bildbyrån / Niklas Larsson/Bildbyrån

Han har fört Djurgården från jumboplatsen till en säker mittenplacering i allsvenskan.
4 av 10

Han har fört Djurgården från jumboplatsen till en säker mittenplacering i allsvenskan.

© BILDBYRÅN / ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Derbymatcherna mot AIK är två starka minnen för norrmannen.
5 av 10

Derbymatcherna mot AIK är två starka minnen för norrmannen.

© BILDBYRÅN / JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Djurgården och Per-Mathias Högmo tog två segrar mot SM-guldvinnarna Malmö FF – här jublar han efter 2–0-segern i september.
6 av 10

Djurgården och Per-Mathias Högmo tog två segrar mot SM-guldvinnarna Malmö FF – här jublar han efter 2–0-segern i september.

Bildbyrån / NILS JAKOBSSON

I slutet av september blev han klar som norsk förbundskapten.
7 av 10

I slutet av september blev han klar som norsk förbundskapten.

© BildbyrŒn - COP 29 - SWEDEN ONLY / Sjur Stølen , Digitalsport

Nu ser han tillbaka på en framgångsrik tid som Djurgårdens tränare.
8 av 10

Nu ser han tillbaka på en framgångsrik tid som Djurgårdens tränare.

© Bildbyrån / Daniel Stiller / BILDBYRÅN

Klubbens supportrar har tagit honom till sitt hjärta.
9 av 10

Klubbens supportrar har tagit honom till sitt hjärta.

© BILDBYRÅN / ANDREAS SANDSTRÖM

Här tar han ett ärevarv och tackar publiken för sista gången på Tele 2 Arena.
10 av 10

Här tar han ett ärevarv och tackar publiken för sista gången på Tele 2 Arena.

© BILDBYRÅN / ANDREAS SANDSTRÖM

Från kris till succé. Per-Mathias Högmo, 53, skakade om en hel förening när han blev tränare för Djurgården. Nu berättar han i en stor intervju med Nyheter24 att hans fru hade det avgörande ordet när han tog över jobbet, vem som är näste världsklasspelare i Djurgården – och att han visste om att han skulle bli norsk förbundskapten redan innan han anlände till klubben.

Efter en vår med uteblivna poäng och en manager som valde att hoppa av sitt uppdrag sökte Djurgården desperat efter en strimma hopp när topplaget Malmö FF kom på besök till Stockholm.

Det började inte bra. Tokelo Rantie gjorde 1–0 redan i den första minuten. Sedan kvitterade visserligen Andreas Johansson men före halvtid satte Magnus Eriksson återigen Djurgården i underläge med sitt 2–1. I andra halvlek höjde laget sitt spel och när Simon Tibbling nickade i ribban var kvitteringen nära. Men med 18 minuter kvar av matchen satte Daniel Amartey upp händerna i ansiktet på Simon Thern och fick rött kort. Där och då trodde alla att det var över. 

Alla utom spelarna som reste sig och spelade sina dittills bästa minuter under säsongen. Luis Solignac stötte in kvitteringen och när Andreas Johansson stegade upp för en frispark med två minuter kvar av matchen utanför Malmö FF:s straffområde skrev Buster-historien sig själv. Mattias Östberg forcerade in bollen med huvudet och Djurgården tog sin första seger för säsongen.

En seger som gav K-märkta Stockholms stadions klackläktare ett krökt räcke av segertörstande supportrar – och pressade Dif-spelare lite andrum. Men det var nog ingen som då kunde ana vad segern kom att betyda för klubbens fortsättning i allsvenskan 2013.

"Jag har stor tillit till Lars"

På läktaren satt en 53-årig nordnorsk tränaraspirant tillsammans med sportchefen Anders Grönhagen och följde vändningen. Han blev inspirerad.

– Summan av det jag upplevde då med människorna som jag träffade i styrelsen, plus potentialen jag såg med alla människor i den här fotbollsmiljön fick mig att känna att det var ett spännande uppdrag, säger Per-Mathias Högmo till Nyheter24.

Men det var också en rad personer som fick norrmannen att till slut krita på ett kontrakt över säsongen med Djurgården i mitten av maj. Bland annat den isländske förbundskaptenen och vännen Lars Lagerbäck som uppmuntrade honom i inledningsfasen.

– Jag pratade ju med Lars i den perioden. Både om Djurgården som en fotbollsklubb och om potentialen i spelartruppen. Han var väldigt positiv till projektet och jag har ju stor tillit till Lars så det var mer för att få det här att gå i rätt riktning. 

Hade du valt Djurgården om du inte hade pratat med Lars tror du?

– Det vet man väl aldrig i efterhand för det är ju summan av flera saker som spelar in. Bosse Andersson (före detta klubbdirektör och sportchef i Djurgården) som var den första som pratade om det här, sedan berättade Grönhagen om sina tankar med klubben, Lars Lagerbäck och inte minst min fru som till sist hade det avgörande ordet. Hon sa till mig: "Dra till Stockholm, det här kommer att bli bra", skrattar han.

Och bra blev det. Faktum är att det bara är AIK och Malmö FF som har tagit fler poäng i allsvenskan än Djurgården sedan norrmannen tog över rodret. Men i slutet av september kom det väntade, men plötsliga, beskedet att Egil "Drillo" Olsen skulle lämna sitt uppdrag som norsk förbundskapten. Ersättaren var Djurgårdens tränare Per-Mathias Högmo. Nu berättar norrmannen att han var tilltänkt som förbundskapten – långt innan han tog över Djurgården.

– Att det kom nu redan i höst var väldigt plötsligt och det beslutet måste man ju ta väldigt snabbt. Men att jag skulle bli landslagstränare, det var bestämt från första januari så det har varit en längre process, berättar han.

"Det enda jobbet som kunde få mig att lämna"

Även om han känner "blandade känslor" över att lämna Djurgården för det norska landslagsjobbet fanns det aldrig någon tvekan när han till slut blev erbjuden rollen. 

– Det var det enda jobbet som kunde få mig att lämna Djurgården. Jag har ju varit förbundskapten för damlandslaget och tagit OS-guld, jag har haft alla ungdomslandslagen och U21-landslaget, jag har varit i Rosenborg, Tromsö och Moss i Tippeligan och jag har varit sportdirektör i fotbollsförbundet. Så det var det enda jobbet jag inte har haft i norsk toppfotboll, då känns det kul att få leda de bästa spelarna i en spännande generation. Det kändes svårt att säga nej till det. Det är en stor utmaning och det är en stor ära att få träna sitt eget landslag.

Den 8 november lämnar Högmo Djurgården och Sverige för att påbörja sin heltidstjänst hos det norska landslaget. Han ledde dock landslaget även i de två avslutande VM-kvalmatcherna mot Slovenien och Island. Under 2014 ska han även arbeta med Djurgården som strategisk rådgivare. 

– Det var ju ett önskemål från klubben som en kompensation för att jag fick gå nu och ha dubbelt jobb under en period. Då hade Djurgården och Norska fotbollsförbundet en diskussion där det blev så.

Det var aldrig något snack om att du skulle kunna samköra Djurgården och det norska landslaget?

– Det har väl varit någon som har ställt den frågan om jag hade kunnat tänkt den tanken men det har inte varit aktuellt. Det har det inte. Men det som jag blev glad för var att fotbollsförbundet och Djurgården kunde mötas där jag får en roll som strategisk rådgivare och det var en bra lösning för bägge parter.

Just nu sitter han i den grupp som ska hitta näste tränare till klubben, men exakt hur arbetsuppgifterna kommer att se ut i framtiden för Högmo beslutas inom den närmsta tiden.

Trots det börjar det bli dags att sammanfatta norrmannens tid i Djurgården. En tid som Högmo beskriver med tre punkter.

– Professionalitet är ett ord och jag tycker att vi verkligen är professionella i det dagliga arbetet. Glädje, det har varit extremt mycket glädje alltså. Det jag har fått uppleva med fansen, det jag har känt i klubben och jag har fått känna hur glada alla är i Djurgården. Det har i sin tur lett till inspiration. Det har varit enormt inspirerande att jobba här.

"Inte en klubb för enskilda personer"

Högmo har blivit oerhört populär i Djurgården. Spelarna, ledarna och supportrarna pratar varmt om norrmannen. Med den kaosartade inledningen på säsongen i minnet är det många som frågar sig hur klubben ska klara sig utan honom. Själv oroar han sig dock inte för föreningens framtid.

– Djurgården är inte en klubb för enskilda personer. Djurgården är en klubb som har en stark organisation och många starka människor. Djurgården har en bra utgångspunkt också. De har en modern arena inför framtiden, en av de bästa i Europa. Man har en fantastisk träningsanläggning här på Kaknäs. Man har en stark spelartrupp med många olika spelartyper. Man har en stor kompetens. Man har också personer i staben och ledningen som har erfarenheten och kan det här. Så jag tror att nu handlar det bara om att ha fokus på att vidareutveckla det här på bästa möjliga sätt. 

Supportrarna är en vital del av Djurgården som klubb. Under de månader som norrmannen har styrt Djurgården har även supportrarna stöttat honom och, med tanke på smeknamnet "Per-Messias", kanske till och med avgudat honom. Det visar de om inte annat i säsongens sista match mot Öster på söndag då supporterföreningen Järnkaminerna har låtit trycka upp masker med hans ansikte som avbild.

– Haha. Jag hörde ett rykte om det efter matchen i söndags, säger han och skrattar när Nyheter24 berättar det för honom.

– Antingen blir det förskräckligt eller så blir det bra. Jag får hoppas att vi inte skrämmer bort alla hemmasupportrar för Öster då.  

 Har du varit med om något liknande tidigare?

– Nej, det har jag inte men jag fick en tröja här med mitt ansikte på så…jag har sagt det att jag är imponerad över kreativiteten till det här. På en bortamatch, ja det var borta mot Mjällby, hade de en massa uppblåsta päron med och kastade in på planen. Det är en fantastisk kultur med supportrarna som har en enorm kreativitet.

Varför tror du att supportrarna har tagit emot dig så väl?

– Det ska jag ärligt säga att jag inte vet. Det får du nästan fråga dem om. Det har bara varit helt fantastiskt och jag är otroligt ödmjuk och glad för det. Det har betytt otroligt mycket för mig och se den enorma glädje som vi har klarat av att skapa för supportrarna. Så jag är otroligt tacksam.

Vad kommer du att sakna i Djurgården?

– Det är ju självklart människorna här. Jag har träffat så mycket underbara människor i klubben och runt klubben. Sen har media varit en väldigt positiv bekantskap. Jag har upplevt en stor skicklighet och professionalitet i media här i Sverige. Det sa Åge Hareide till mig när jag var landslagschef och han jobbade i Helsingborg: "Per-Mathias, du kommer att märka hur duktig och professionell svensk media är", och det har jag fått bekräftat. Men framför allt människorna, staden och sen ska jag ju ha min strategisk roll här så jag kommer ju inte att lämna helt. Men jag kommer att sakna allt det här, så är det ju. 

Om vi går "down the memory lane", är det något särskilt minne som du kommer att plocka med dig från den här tiden?

– Det har varit så många höjdpunkter här. Jag måste säga att båda derbymatcherna har varit fantastiska upplevelser, cupfinalen mot IFK Göteborg var en härlig upplevelse, Amarteys forcering hemma mot IFK Göteborg och straffmålet på övertid. Det var helt fantastiskt. Många av de segrar som vi har tagit och olika situationer på planen som vi har tagit oss ur, det är väldigt många minnen. Men det som har glatt mig mest som person har varit att se den fantastiska utvecklingen som många spelare har gjort. För det är helt otroligt att vi har lyckats. 

När Högmo får frågan om vilka spelare som har utvecklats mest under hans tid i klubben räknar han upp nästan hela startelvan (vilket man kan se och höra i klippet nedan). Men efter en stund nämner han en spelare som sticker ut ur mängden. En spelare som nu ryktas till Premier League-klubben Liverpool

– Det är väl inget tvivel om att Daniel Amartey är något helt speciellt. Jag har aldrig upplevt en sådan ung spelare med ett sånt enormt spelsinne som han har. Helt outstanding. 

Du tog upp den löpningen som har gjorde mot Göteborg...

– Det visar bara på en fantastisk vinnarinstinkt och vilja att vinna fotbollsmatcher. För honom finns det inga gränser. Han kommer att nå så långt som han själv vill. 

Djurgårdens förre tränare Magnus Pehrsson, som värvade Amartey, jämförde honom med världsstjärnorna och mittfältarna Yaya Touré och John Obi Mikel. Något Högmo instämmer i, men norrmannen tycker att 18-åringen har sina största styrkor som mittback.

– Man kan jämföra honom med flera. Han är bra på mittfältet men han är fantastisk som mittback. Som jag säger, han kommer att spela på den absolut högsta nivån internationellt i många, många år. Men jag hoppas man får ha kvar honom i Djurgården en säsong till. 

Se och hör Per-Mathias Högmo prata om sin roll som tränare, sammanfatta Djurgårdens säsong och vilka spelare som har imponerat på honom: