- Foto: Nyheter24

"Olsson är ingen mysgubbe som Högmo"

Nyheter24:s Jens Lindqvist om Djurgårdens nye tränare Per Olsson: "En fullblodstaktiker ut i fingerspetsarna".


Jens Lindqvist

Jens är sportreporter på Nyheter24. 

Följ honom på Twitter här. 

What happens in Gefle, stays in Gefle. Men inte längre. Lars Lagerbäcks favorit Per Olsson flyttar från Kungsbäck i Gävle till Kaknäs i Stockholm. Ett stort steg kan tyckas. Men också ett logiskt steg.

50-åringen som har blivit känd för att trolla med sina knän får äntligen den chansen han har förtjänat i ett halvt decennium nu. Men har han förstått och kommer han att kunna hantera omställningen från lilla Gefle till ett framgångstörstande Djurgården?

Tidigare har Olsson varit "säsongens tränare" varje år Gefle kämpat sig kvar ovanför nedflyttningsstrecket efter sista omgången. Nu kommer han till en klubb i uppgång. En klubb med ambitioner och med en självbild som har stannat kvar i första halvan av 2000-talet. En, två, tre förluster i rad och det kommer att brinna i knutarna av Tele2 Arena. 

Det har han aldrig upplevt i Gefle.

Men: Får Pelle Olsson den tiden han – och egentligen alla andra tränare – behöver, då kan han bli Pelle med hela Östermalm. Han har VARIT Gefle i nio år. Med ljus och lykta har han hittat guldklimpar i division 3 som ingen annan har sett. Han har fått en ihålig boj att flyta i en stad där hockeyn har stadsherravälde när det kommer till både intresse och sponsorer. Nu ska han leda ett lag med en femdubbel ekonomi. När den nygamla sportchefen Super-Bo – för det är väl han och Lars Lagerbäck som ligger bakom hans underskrift också – ringde ser jag framför mig hur hans ögon glimrade Joakim von Anka-style. 

Vilken frihet. Vilken utmaning.

För Djurgården då – vilken typ av tränare är 50-åringen från Gävle?

Jag – som är född och uppväxt i Gävle – fick en relation till honom redan på 90-talet. Inte för att jag kände honom eller ens hade en professionell relation med honom – den kom först för runt fem år sedan – men jag har följt honom sedan dess. Om det finns någon djurgårdare där ute som tror att de har hittat en ny Per-Mathias Högmo tror de fel. Olsson är ingen mysgubbe. Han är en fullblodstaktiker ut i fingerspetsarna. Det finns få tränare – om ens någon – i allsvenskan som kan förutse David Elms nickskarv i 83:e minuten eller Moestafa El Kabirs avslut i den 36:e lika bra som honom. Han missar inte en enda detalj. 

I ett Djurgården som inte bara har missat detaljerna utan helheten de senaste säsongerna kommer Olsson att kunna stabilisera och leva vidare på Högmos arv. Det är jag övertygad om. Men det räcker inte. Hur övertygade är de kräsna Dif-supportrarna om en tränare från en "bondhåla"? Det är det som i slutändan betyder något. 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

2 timmar sedan

Stark högt upp i Texas

3 timmar sedan
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?