Stockholm

Lagförslaget inskickat: Nu kan tillträdesförbudet höjas från ett till tre år

Från och med 1 april 2014 kan maxstraffet för tillträdesförbud på svenska idrottsevenemang öka från ett till tre år.
1 av 4
Från och med 1 april 2014 kan maxstraffet för tillträdesförbud på svenska idrottsevenemang öka från ett till tre år. Foto: Bildbyrån
Det kan därmed bli betydligt mer kännbart att springa in på planen under ett idrottsevenemang.
2 av 4
Det kan därmed bli betydligt mer kännbart att springa in på planen under ett idrottsevenemang. Foto: BILDBYRÅN / Carl Sandin
Även att tända bengaler kan ge hårdare straff.
3 av 4
Även att tända bengaler kan ge hårdare straff. Foto: © BILDBYRÅN / Carl Sandin
I Stockholm stad har man dessutom infört maskeringsförbud.
4 av 4
I Stockholm stad har man dessutom infört maskeringsförbud. Foto: BILDBYRÅN / ANDREAS SANDSTRÖM

Justitieminister Beatrice Ask (M) har länge velat bestraffa personer som missköter sig på svenska idrottsarenor hårdare. Nu har hon skickat in sitt nya lagförslag till Lagrådet.


Läs mer
Vill införa maskeringsförbud

Enligt en undersökning av Säkerhetsbranschen, en branschorganisation för säkerhetsbolag, vill 74 procent införa förbud mot maskering på svenska idrottsarenor.

– Undersökningen visar tydligt att allmänheten tycker att ett maskeringsförbud skulle öka tryggheten, sa Mikael Johansson kommunikationschef för Säkerhetsbranschen, i oktober.

I Stockholm stad har man redan förbjudit maskering

Från ett till tre år. Så länge vill Justitieminister Beatrice Ask att maxlängden på tillträdesförbud på svenska idrottsevenemang ska vara. Hon skickade in förslaget till Lagrådet under torsdagen för att "detta utgör ett led i arbetet med att motverka ordningsstörningar under och i samband med idrottsarrangemang". 

Genom förslaget ska mer kraftfulla åtgärder kunna tas mot "personer som genom sitt beteende har visat att de utgör en risk för ordningen och säkerheten vid idrottsarrangemang."

– Tre år är en ganska kännbar tid, då hinner det gå några säsonger. Åtgärden behöver vara resolut, så att det känns för den som är idrottsintresserad, säger Ask i ett utlåtande på Regeringens hemsida.

Om lagförslaget röstas igenom kommer lagen att träda i kraft den 1 april 2014. Det betyder bland annat att anhängare orsakar bråk och springer in på planen, men också tänder bengaler, på idrottsarenor kan få en betydligt hårdare bestraffning. 

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.