Martin Mutumba bjöd på show i studion.
Martin Mutumba bjöd på show i studion. - Foto: Erik Mårtensson/TT

Martin Mutumba: "Jag fick 15 lax i månaden när vi vann guld"

I det senaste avsnittet av Studio Allsvenskan tar vi ett snack med Martin Mutumba. Allt från tiden i Finland till de svåra skadorna och guldfiranden avhandlas i ett underhållande avsnitt med en av svensk fotbolls största karaktärer.


I det senaste avsnittet av Studio Allsvenskan är Martin Mutumba gäst. 35-åringen från Rinkeby har vunnit SM-guld med AIK, varit bänkad i Ungern och gjort sju landskamper för Uganda. Efter en över 15 år lång karriär släppte han sin första bok "Äkta hela vägen" förra veckan, skriven av Erik Niva.

– Jag kontaktade Erik för några år sedan. Jag tänkte att jag skulle skriva bok, jag var impulsiv och skrev till honom tolv på natten, säger Martin Mutumba i Studio Allsvenskan.

Om SM-guldet 2009 var kulmen på karriären fanns det flera tuffa perioder. Kriminalitet och skador har inte alltid gjort livet helt lätt.

Via Väsby United kom han tillbaka till AIK inför guldåret. Han blev kallad till AIKs kontor och blev erbjuden ett kontrakt av AIKs före detta sportchef Björn Wesström.

– Björn sa att "det är det här vi har, vi har inte mer, det är det här eller ingenting", säger Mutumba.

Hur mycket fick du?

– 15 lax i månaden och ettårskontrakt. Jag hade 15 lax i månaden och sen vann vi serien.

"Ingen chans"

Innan karriären knappt hann börja bröt han benet när han spelade med några kompisar i en inomhushall. Det skulle visa sig att det inte var den sista skadan han skulle få. Karriären tog stopp för två år sedan när han spelade i Syrianska och drog korsbandet.

En tuff period följde och Björn Wesström tog kontakt med Mutumba efter matchen för att se hur han mådde.

– Det finns ingen chans att jag skulle ha lyckats med fotbollen utan honom. Uppväxten var svår men jag fick mycket hjälp, och det är inte många spelare som får Björns hjälp.

Mutumba pratar också om uppväxten i Rinkeby, sitt nuvarande yrke och mycket annat i det senaste avsnittet av Studio Allsvenskan.

Lyssna på Studio Allsvenskans avsnitt med Martin Mutumba här.

Vill du ha mer av svensk fotboll och allsvenskan? Gå in på Studio Allsvenskans sajt här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!