- Foto: Foto: Janerik Henriksson/TT. Jonas Ekströmer/TT.

Olof Lundh: "Zlatan riktar sin kritik helt fel"

I Olof Lundhs nya bok beskrivs flera uppmärksammade situationer i landslaget. I en intervju med Studio Allsvenskan berättar journalisten om de omtalade händelserna.


Under tisdagen rapporterades det flitigt om händelser i landslaget genom åren som journalisten Olof Lundh skrivit om i sin bok "Landslaget enligt Lundh". Bland annat om Zlatan Ibrahimovics hårda stil mot medspelare och hur den före detta svenska förbundskaptenen Erik Hamrén hanterat den.

Zlatan har i sin tur tidigare kritiserat landslaget för rasism. I en intervju med Expressen förra hösten anklagade han förbundskaptenen Janne Andersson för att göra val beroende på vilket ursprung spelare hade.

Han twittrade också under uppmärksammade former när han riktade kritik mot att Dejan Kulusevski inte fick starta i matchen mot Frankrike i början av september.

I intervjun med Studio Allsvenskan berättar Olof Lundh vad han tycker om Zlatans kritik.

– Det är klart att han rätt att säga vad han tycker och tänker. Sedan kanske man ville ha mer än en tweet. För den är ju lite svår att dechiffrera.

Klicka här för att höra hela avsnittet!

Är det inte vanligt för gamla spelare att kritisera sina gamla landslag?

– Fredrik Ljungberg var lite kritisk, Patrik Andersson var oerhört kritisk mot Hamrén. Magnus Hedman var också kritisk. Det är klart att det alltid kommer finnas. Det måste ju få finnas. Sedan är det klart att det blir en annan sprängkraft med Zlatan.

"Ledarstaben är kritvit"

När det gäller rasismanklagelserna tror Lundh att Zlatan riktat sin kritik fel.

– Jag tror inte att Janne Andersson har... det finns ju inget rasistiskt där. Däremot tror jag att man får säga att fotbollsförbundet behövt titta på sig själva. Visst, det är jämställt om man ser till ledamöter, men ledarstaben i landslaget är kritvit. Man signalerar inte att man vill förändras, att man vill spegla Sverige. Det är ju dit Zlatan skulle riktat sin kritik, säger han och fortsätter:

– Men det var å andra sidan de människorna som reste en staty över honom, så det kanske är mer smärtsamt att rikta kritiken dit.

Lundh tror att valen Janne Andersson har gjort beror på något annat än ursprung.

– Jag tror att Janne Andersson fastnar för lite äldre spelare som liksom fortfarande sätter kollektivet före. Yngre spelare idag är individuella. Att Dejan Kulusevski säger att han blev förvånad att han inte startade tror handlar om samhället i stort är individuellt mycket mer idag. Satsa på dig själv liksom, det har ju präglat dagens fotboll.

Även Allsvenskan, Sveriges relation med Qatar och mycket annat diskuteras i det senaste avsnittet av Studio Allsvenskan med Olof Lundh.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!