Martin Soneby är på plats i Kiev under fotbolls-EM. I samband med Sveriges matcher kan ni läsa hans betraktelser.
Martin Soneby är på plats i Kiev under fotbolls-EM. I samband med Sveriges matcher kan ni läsa hans betraktelser.

Sonebys Kiev: "Kluster av svenskar som tysta tittar på sina telefoner"

Martin Soneby har hittat det som verkligen är ordet på allas läppar bland svenskarna i Kiev: wi-fi.


Sonebys Kiev

Det kan dyka upp otaliga ögonblick under ett stort mästerskap som är värda att berätta om men som få utöver de som är på plats ens får veta om. Komikern Martin Soneby kommer därför under fotbolls-EM att skriva om sina betraktelser och iakttagelser från EM-staden Kiev och det svenska lägret.

Bilden av den svenska landslagssupportern har förändrats en aning. Den är inte längre en man i gul Sverigetröja och en öl i handen. Numera är den en man i gul Sverigetröja med en iPhone i handen, som sitter på en restaurang och försöker komma ut på Facebook. Och han har tre kompisar med sig som gör exakt samma sak.

Det är den vanligast förekommande synen i Kiev just nu: kluster av svenskar som sitter i tystnad och tittar på sina telefoner. Antingen försöker de hitta ett wi-fi–nät, eller så svär de över frånvaron av detsamma. Eftersom det är så svindlande dyrt att använda 3G-nätet, är wi-fi det enda rimliga alternativet. Därför lockar varenda affärsrörelse med trådlöst nätverk till sina kunder. Bra uppkoppling är mer attraktivt än ordentliga sittplatser och bra mat. Jag skulle vilja gå så långt som att hävda att man som krögare hade kunnat använda matsalen för förvaring av döda gatuhundar, och fortfarande ha nöjda svenska gäster, bara bandbredden var tillräcklig.

Kievs restauranger har i och med den svenska invasionen delats in i två kategorier: De med bra internet och de med dåligt internet. Priskategori, läge, service och kvalitet på maten är sekundära frågor om man sätter dem emot uppkoppling. McDonald’s är inte en dålig restaurang på grund av maten, utan för att det trådlösa nätverket är underdimensionerat. Etablissemanget Shooters är å andra sidan en fantastisk restaurang, trots den smaklösa maten, eftersom nätverket aldrig segar.  Bäst alla kategorier är Fairmont Hotel. Där är hastigheten så fet att en kollega drog ner några avsnitt av Mad Men under en kort sittning i lobbyn. Han blev välkomnad tillbaka med ryggdunkningar och high fives.

Om tjugo minuter ska jag göra mitt första besök på Camp Sweden. Jag vågar knappt tänka på hur obefintlig tillgången på internet är där borta. Men jag kan ha fel. Något datageni från Kista kanske har klurat ut hur man täcker in hela tältlägret med obegränsad bandbredd. Om så inte är fallet, befarar jag att svarthandeln med passwords kommer att starta inom max två dagar.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark högt upp i Texas

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.