Spanien firar sin tredje raka EM-titel. - Foto: Handout/UEFA via Getty Images
Jordi Alba tog en rusch från egen planhalva och satte bollen...
Jordi Alba tog en rusch från egen planhalva och satte bollen... - Foto: Alex Livesey/Getty Images
Jordi Alba jublar efter sitt 2-0 mål i finalen.
Jordi Alba jublar efter sitt 2-0 mål i finalen. - Foto: Martin Rose/Getty Images
... i mål. Buffon hade ingen chans.
... i mål. Buffon hade ingen chans. - Foto: Alex Grimm/Getty Images

EM:s kung Alba krönte turneringen med finalmål

Spaniens yngste spelare blev den bäste. I finalen satte Jordi Alba det viktiga 2-0 målet efter en jätterusch från egen planhalva.

Spanien-Italien 4-0

1—0 David Silva (14), 2—0 Jordi Alba (41), 3—0 Fernando Torres (84), 4—0 Juan Mata (88).

Publik: 63 170

Domare: Proenca (Portugal)

Statistik

Bollinnehav: 52-48

Avslut: 14-11

Avslut på mål: 9-6

KIEV. Livet leker för Jordi Alba. Mästerskapsdebutant. Klar för Barcelona och nu avgjorde han EM-finalen. Och som han gjorde det: I den 41:a minuten tog han en rusch på 80 meter och frispelades av Xavi. Fri med Gianluigi Buffon gjorde han inget misstag och satte 2-0.

Efter det målet var segern så gott som säkrad och femtio minuter senare kunde den 23-årige ytterbacken titulera sig EM-mästare.

- Det var mitt första EM och nu fick jag vara med och skapa historia. Jag kan inte tro att det var sant att jag fick vara med och göra mål i finalen dessutom. Jag är väldigt lycklig, säger Jordi Alba efter matchen.