Häng med, Champions League-nostalgi

Barcelona är mästare.


Häng med på ett svep av samtliga Champions League-år fram till i dag.

1993 - Marseille

Året då Europacupen blev Champions League vann franska Marseille finalen över Milan med 1-0 på Olympiastadion i München. Basile Boli gjorde matchens enda mål bara minuter innan halvtidsvila och Marseille blev historiens första franska lag att vinna Europacupen/Champions League.

1994 - Milan

Året där finalen är vad folk pratar om än i dag. Fabio Capellos Milan krossade Johan Cruyffs "dream team", Barcelona, med 4-0 efter två mål av Daniele Massaro och varsitt av Dejan Savicevic och Marcel Desailly. Matchen spelades på OACA Spyro Louis i Aten.

1995 - Ajax

Från att ha varit en turnering med endast två grupper växte Champions League till fyra grupper. IFK Göteborg chockade Europa och vann grupp A före, håll i er, Barcelona, Manchester United och Galatasaray. Dock tog det slut för svenskarna i kvartsfinal mot Bayern München. Ajax unga lag slog Milans stjärnor i finalen på Ernst Happel-stadion i Wien med 1-0 efter mål av Patrick Kluivert i slutskedet.

1996 - Juventus

Ajax upprepade sånär sin triumf, men Juventus var för starka på Olympiastadion i Rom. Fabrizio Ravanelli gav italienarna ledningen innan Jari Litmanen kvitterade för Ajax. Den efterföljande straffläggningen vann Juve med 3-1 och finalen totalt med 4-2. Anmärkningsvärt är att Juve vände underläge efter den första matchen i både kvarts- och semifinalen.

1997 - Borussia Dortmund

IFK Göteborg åkte ut i gruppspelet efter möten med Porto, Rosenborg och Milan. Juventus hade chansen att försvara sin titel men tyska Borussia Dortmund vann finalen på Olympiastadion i München med 3-1. Efter två mål av tyskarnas Karl-Heinz Riedle reducerade Alessandro Del Piero, men Lars Ricken stängde matchen helt 20 minuter från slutet.

1998 - Real Madrid

Storheten Real Madrid hade inte vunnit cupen för mästarlag sedan 1966. Men 1998 kom klubbens sjunde titel. Ännu en gång var Juventus i final, men för andra året i rad fick de se sig besegrade. Predrag Mijatovic gjorde matchens enda mål en bit in på den andra halvleken på Amsterdam Arena.

1999 - Manchester United

Året som lär sitta i minnet livet ut på många fans. Varför vinna den lätta vägen, tänkte Alex Ferguson och United. I semifinalen vände de ett 0-2-underläge på Stadio delle Alpi mot Juventus och hur finalen artade sig vet vi alla. Bayern München ledde välförtjänt på Nou Camp när matchklockan stod på 90 minuter. Men två snabba mål av Sheringham och Solskjaer tog bucklan till Manchester.

2000 - Real Madrid

Champions League expanderade än mer. Det andra gruppspelet infördes och fler lag togs in till turneringen. Valencia överraskade många genom att ta sig till final, men väl där tog det stopp mot Real Madrid. Fernando Morientes, Steve McManaman och Ral skrev finalresultatet på Stade de France i Paris till 3-0.

2001 - Bayern München

Tyskarna tog revansch för finalförlusten två år tidigare, och återigen stod Valencia som förlorare. Denna gång efter straffar. Resultatet efter full tid var 1-1 (två straffar) och fighten gick till ett avgörande från elva meter. Bayern tog hem straffläggningen med 5-4, trots att en viss Patrik Andersson missade sin straff för tyskarna.

2002 - Real Madrid

De spanska medierna utlyste semifinalen mellan Real Madrid och Barcelona till århundradets match. Real vann med totalt 3-1 i dubbelmötet och ställdes mot Klaus Toppmöllers otippade Bayer Leverkusen i finalen på Hampden Park i Galsgow. Häftigaste minnet från finalen? Ingen lär väl någonsin glömma Zinedine Zidanes volleybomb med vänstern strax utanför straffområdet som fastställde slutresultatet 2-1.

2003 - Milan

Nuförtiden dominerar de engelska lagen Champions League. Men det fanns en tid då Italien och Serie A skrämde slag ur motståndarna. Tre italienska lag avancerade till semifinal. Milan vann det stekheta derbyt mot Inter efter 0-0 "hemma" och 1-1 "borta" på San Siro. Juventus slog ut Barcelona i kvartsfinal och Real Madrid i semifinal vilket gav en final mellan Milan och Juve på Old Trafford. "Rossoneri" vann på straffar efter att de första 120 minuterna slutat 0-0. Andrej Sjevtjenko avgjorde med en straff till vänster om Buffon.

2004 - Porto

Ett mellanår? Nej, bara för att finalen spelades mellan de i sammanhangen små pluttarna Porto och Monaco var det ett roligt Champions League-år vi bjöds på. Om inte annat ett målrikt sådant. Juventus demolerade Olympiakos på hemmaplan med 7-0 och ni minns väl Monacos fest mot Deportivo som slutade 8-3? Samma Depor förlorade senare med 1-4 i den första kvartsfinalen mot Milan, men vände och vann den andra med 4-0 på hemmaplan. I finalen på Arena AufSchalke i Gelsenkirchen var Porto, anförda José Mourinho och Deco, starkast och vann med 3-0 över Monaco.

2005 - Liverpool

3-0 till ett överlägset och glänsande Milan efter första halvlek i finalen på Atatürk Olympia Stadion i Istanbul. Ändå stod Liverpool som segrare efter en av de häftigaste vändningarna i fotbollshistorien. Gerrard reducerade till 1-3, Smicer gjorde 2-3 och Alonso slog in sin egen straffretur till 3-3. Vändningen var ett faktum och redan här var Milan ett slaget lag mentalt. Straffarna vann Liverpool med 3-2.

2006 - Barcelona

Frank Rijkaard hade vunnit Europacupen tre gånger som spelare. Nu skulle han komma att ta den första som tränare. Ronaldinho, den givna stjärnan, troddes vara den som skulle ta bucklan till Barce, men väl i finalen på Stade de France mot Arsenal var det en svensk som spelade den avgörande faktorn. Arsenal ledde med 1-0, med en man mindre på plan, när Henrik Larsson byttes in. Två Larsson-assists senare hade Barcelona vunnit och kunde titulera sig bäst i Europa för första gången på 14 år.

2007 - Milan

Italienarna fick revansch på Liverpool för det tunga nederlaget 2005. Dessutom bröt Milan den engelska dominansen detta år då United, Chelsea och Liverpool gick till semifinal. Filippo Inzaghi gjorde 2-0 med bara åtta minuter kvar av finalen på OACA Spyro Louis i Aten. När Dirk Kuyt gjorde 1-2 i den 89:e anade många att scenariot från 2005 skulle upprepas, men den här gången höll "Rossoneri" undan. "Den största segern vi upplevt", sade Milan-tränaren Carlo Ancelotti efteråt.

2008 - Manchester United

Cristiano Ronaldos överlägsna år, femtio år efter flygkraschen i München och vinst i Premier League. Det här var Manchester Uniteds år. Finalen på Luzhniki Stadion i Moskva var den första någonsin mellan två engelska lag. John Terrys tårar efter straffmissen sade det mesta. United var mästarnas mästare.

2009 - Barcelona

Manchester United och Barcelona tågar in på Olympiastadion i Rom med 800 miljoner tevetittarögon som följer dem. Det blir en match mellan Uniteds kombination av rakt spel och genialiska strategi och Barcelonas sagolikt vackra passningsfotboll. Barcelona vinner med 2-0 och United känns aldrig nära att hota katalanernas seger.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nylander "en möjlighet" nästa match

1 timme sedan

Ännu en missad chans: "Känns tomt"

igår 23:24
Ännu ett missat kval – ännu en missad möjlighet. Mesta mästarna Djurgården får spela i näst högsta serien för tredje säsongen i rad – det har inte hänt sedan 1940-talet. Det känns tomt och tufft. Mest tomt, säger lagkaptenen Marcus Krüger.

Rödin: "En jäkla revansch"

igår 23:02
Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.

Arsenals uppvisning – 5–0 i derbyt mot Chelsea

igår 22:58
Snabb studs upp ur svackan – och fortsatt en utmanare i kampen om Premier League-titeln. Arsenal krossade Chelsea i Londonderbyt med 5–0.

Brynäs lycka – det händer nu

igår 22:18
Brynäs sejour i hockeyallsvenskan blev bara ettårig. De 13-faldiga svenska mästarna pallade pressen och var i slutändan överlägsna i kvalet. Här är fyra punkter kring Brynäs styrka i allsvenskan och utmaningarna i SHL:

Brynäs glädjekväll – tillbaka i SHL

igår 21:50
Efter exakt 13 månader är Brynäs tillbaka i SHL. Doldisen Oliver Tärnström, 21, sköt två mål när Brynäs besegrade Djurgården på bortaplan med 3–1. Och den klassiska klubben från Gävle är tillbaka efter 4–0 i matcher i finalserien.