Hanna Bennison gjorde det avgörande målet i matchen mot Schweiz.
Hanna Bennison gjorde det avgörande målet i matchen mot Schweiz. - Foto: Jonas Ekströmer/Adam Ihse/TT

Hanna Bennison avgjorde EM-matchen mot Schweiz

I kvällens rafflande EM-match mot Schweiz gjorde 19-åriga stjärnskottet Hanna Bennison det avgörande målet. Men hur mycket vet du egentligen om den unga talangen? Nyheter24 reder ut frågetecken om fotbollshjälten.


Hanna Bennison är stjärnan som gjorde det avgörande målet som tog hem segern åt Sverige i kvällens EM-match mot Schweiz. 

Säkerligen var det inte bara talangens familj som jublade hemma i tv-soffan i Lomma i Skåne, utan hela svenska folket applåderar nu hjälten – som gjorde sin karriärs första landslagsmål i matchens rafflande slutskede.

Men hur mycket vet du egentligen om 19-åringen som gjorde kvällens segermål?

Foto: Jonas Ekströmer/TT

För vilken klubb spelar Hanna Bennison?

Hanna Bennisons moderklubb var Nike i Lomma. Därefter började hon som 11-åring spela i Rosengård, där hon spelade i nio år. 

Det var tydligt att hon var oerhört talangfull – och redan som 17-åring togs hon ut till A-landslaget 2019. Utöver den stora äran att få kämpa för sitt land utsågs Bennison även till världens största kvinnliga talang av den internationella fotbollssajten Goal.

Det var i augusti 2021 som stjärnan blev klar för den engelska proffsklubben Everton och lämnade Rosengård.

Foto: Adam Ihse/TT

Hanna Bennison var världens dyraste värvning

När Hanna Bennison värvades av Everton var konkurrensen stor, då många klubbar var mycket intresserade av den unga talangen.

Värvningen var inte bara Evertons dyraste damvärvning någonsin, utan övergångssumman toppade också rekordet för världens dyraste damvärvning i fjol. Det visar Fifas rapport över transfermarknaden 2021.

Vad Everton faktiskt betalade för Bennison är inte offentligt, men enligt uppgifter från Aftonbladet låg summan mellan 1,5 och 2,3 miljoner kronor.

Övergångssumman har inte offentliggjorts, men enligt Aftonbladet landade den någonstans mellan 1,5 miljoner och 2,3 miljoner kronor.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Har Hanna Bennison någon partner?

Hanna Bennison har inte gått ut med att hon har någon partner. Någon sådan syns heller inte på stjärnans sociala medier – så det verkar som att fotbollshjälten är singel.

Vad heter Hanna Bennison på Instagram?

Du kan hitta Hanna Bennison under användarnamnet @hannabennison på Instagram.

EM
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!