Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rysk riking utnyttjade Leeds United

- 19/10/2008, 10:10 -

Rysslands rikaste man Oleg Deripaska använde klubbben i förtalskampanj.

Aluminiumbaronen Oleg Deripaska är världens nionde rikaste man, enligt affärstidningen Forbes årliga ranking. Han är för närvarande inblandad inblandad i en infekterad strid med sin stora rival, den rysk-iraeliske miljardären Michael Cherney. Enligt uppgifter i England har Deripaska användt sig av det forna storlaget Leeds United för att misskreditera Cherney.

Deripaska ska ha läckt uppgifter om att Cherney – som har ägarintressen i Levski Sofia – ville köpa Leeds United.

"Det skulle leda till en offentlig diskussion om hans lämlighet för ett sådant köp, och därigenom möjliggöra uttalandet av negativa kommentarer i offentligheten" står det i ett dokument från den Deripaska anlitade PR-firman Mirepco, som The Guardian har tagit del av.

PR-firman – som tog 127 000 kronor i månaden för sina tjänster – skriver vidare:

"Så fort sådana frågor diskuteras öppet och hans profil höjts, skulle vi arrangera så att brittiska experter och kommentarer skulle svartmåla MC som varande olämlig att kontrollera en engelsk ligaklubb."

PR-firmans plan var att kontakta brittiska tabloider som de menade kan bli "övertalade" att publicera fula påhopp, framför allt när det rör sig om utlänningar.

Under den tidiga hösten fylldes internetforum med kommentarer från oroliga Leedsfans som inte ville att Cherney skulle köpa deras klubb, skriver The Guardian. Kampanjen slutade när Leeds såldes till förre Chelseaordföranden Ken Bates.

Oleg Deripaska utreds i USA och i Storbritannien misstänkt för pengatvätt.

Skrivet av: