- Foto: AP

"La Grande Milan" har nått sitt slut

Carlo Ancelottis Milan dominerade europeisk fotboll under sex år. Nu väntar ett generationsskifte som borde ha skett för länge sen.


Italienska storlaget Milan sålde nyligen världsspelaren Ricardo Kak till Real Madrid. Klubbens försvarsgigant och lagkapten, Paolo Maldini, har lagt sina enorma skor på hyllan. Även mästartränaren Carlo Ancelotti, mer känd som Mister, lämnar klubben han så framgångsrikt lett under åtta år.

Tack vare Ancelotti fick den senaste Milangenerationen återigen namnet "La Grande Milan" efter en storhetsperiod på nästan sex år. Men det var då det. Förra säsongen missade man Champions League och i år slutade man tvåa i ett Serie A som dominerades från början till slut av evige konkurrenten Inter.

Truppen domineras dessutom nu av namn som knappast skrämmer slag på motståndarna längre. Filippo Inzaghi gör fortfarande mål, men är ofta skadad. Ronaldinho verkar ha gjort sitt. Clarence Seedorf är inte särskilt omtyckt av fansen på grund av sitt långsamma spel. Alessandro Nesta har varit skadad hela säsongen. Andrea Pirlo har inte presterat sedan VM-finalen 2006. Och sen har vi slitvargarna Gennaro Gattuso och Massimo Ambrosini som fortfarande leverar, men knappast säljer tröjor.

Är det här slutet för den här gången? Är Milan ett lag i spillror? Allt pekar på det.

"Champions Leagueseger en utopi"

Trots all mediaskolning genomsyras Paolo Maldinis intervju med italienska La Gazzetta Dello Sport av brutal ärlighet och ödmjuk lojalitet. Att Milan utan Kak ska ha en chans att vinna Champions League nästa säsong betraktar Maldini som en - "utopi".

Milans franske mittfältare Mathieu Flamini gör det samtidigt inte lätt för sina kamrater när han i en intervju med Showtime, Milans tevekanal, påpekar att det enda som gäller i Europa är att vinna CL-titeln. Milan inställning är alltid detsamma menar fransmannen. Flamini och Maldini är för tillfället varandras motpoler. Vem har rätt? Just nu lutar det åt Maldini.

Två stora spelare har lämnat, men Milanfansen fick även uppleva en tredje smäll innan semestern. Klubbens tränare sedan åtta år, Carlo Ancelotti, lämnade klubben för att ta över ett annat storlag, Chelsea. Att Ancelotti gick till just Chelsea gjorde många fans upprörda då det engelska storlaget anses ha förstört en annan Milanlegend, AndrijSjevtjenko, som sedan återvände till klubben som en bruten man.

Ancelottis Milan dominerade Europa 

Ancelotti lämnade Milan med en 2-0 seger mot Fiorentina på bortaplan. Det blev avslutningen på en karriär som bland annat genererat fyra Scudetton, två Champions Leaguetitlar och ett spel som bitvis var det vackraste Europa hade att erbjuda.

Han åkte till London för att ta över ett Chelsea som välkomnade honom och kanske även ett följetåg av viktiga Milankuggar, något som även Milans officiella hemsida bedriver en spekulation kring. Här uppges mittfältaren och italienske landslagsmannen Andrea Pirlo vara aktuell för övergång, men även spelare som Gennaro Gattuso och Gianluca Zambrotta har nämnts. För att inte nämna unge superstjärnan Pato.

Maldini kommenterar i tidigare nämnd intervju att en spelare som Pirlo borde trots de senaste årens motgångar stanna hos Milan och kommer att tänka över sitt beslut “inte bara 10, men 100 gånger”. Att en spelare som Maldini lämnar klubben och förklarar Kaks bortfall med orden “slutet på en era” samt öppet uttalar sig om oron kring klubbens framtid kan man finna anledning att ta all pessimism på allra största allvar.

Berlusconi låtsas inte se 
Den som inte förefaller vara särskilt oroad är klubbens ägare och tillika Italiens premiärminister, Silvio Berlusconi. Berlusconi borde veta tycker man då han lett klubben i snart 24 år. Men ibland verkar det som att den kontroversielle 72-åringen hellre bjuder på ett typiskt Berlusconileende och låtsas som ingenting.

Berlusconi övertygar i en intervju med Showtime om att laget kommer att matcha alla konkurrenter då det gäller värvningar av spelare. Han påpekar i en intervju med La Gazzetta att det som krävs är en värvning av en spelare i världsklass och svarar att man inte tänker uppge några ytterligare namn då detta endast pressar upp prisnivån på spelare i fråga. Hur det här ska gå till är det ingen som vet. De cirka 700 miljonerna man fick för Kaká har redan använts för att betala skulder skriver italienska tidningar.

 "Ancelottis fel" 
Dessutom finner han inte att laget som det ser ut idag är särskilt nött eller i behov av en dramatisk förnyelse. Det är snarare tränarens fel menar Berlusconi. I en intervju med samma tidning från maj månad talar Berlusconi öppet om sitt missnöje med tränaren Ancelotti. “Det är Ancelottis fel att vi missat Scudetton i år. Vi hade möjlighet att konkurrera med Inter men vi valde dock ofta fel taktik. Vi har så många skickliga spelare och det är vad vi borde fokuserat på.”

Ronaldinho är den spelare vars kapacitet och tillgång Berlusconi starkast betonar har försummats av tränaren. Mer speltid menar han hade varit nödvändigt för att öka spelmoralen och han är inte försiktig med att dra en parallell till den ekonomiskt gynnsamma aspekten av vad det innebär att ha en spelare som Ronaldinho. “Tänk bara vad bra det hade varit att ha Ronaldinho på plan i 90 hela minuter, folk köper biljetter för att se en spelare av hans kaliber.”

 Leonardo den nye Mister
Presidentens optimism talar för att klubben inte behöver mycket mer för att lyckas utan endast förvalta det man har på ett bättre sätt. Förutom mer av Ronaldinho kan vi vänta oss att se Massimo Ambrossini som lagets nye kapten och den forne Milanspelaren, brassen Leonardo, som Milans nye tränare.

Leonardo har figurerat i Milano klubben de senaste tolv åren och förtroendet från ordföranden Adriano Galliani är orubblig enligt klubbens hemsida. Men förtroendet verkar inte komma kravlöst då Galliani understryker att det Leonardo nu tar över är: “...åtta extraordinära år med Carlo Ancelotti.”

 Spela som Barca
Kommentaren verkar inte skrämma den nye tränaren som intygar att han vill behålla klubbens värderingar intakt. Spelet kommer dock vara ett helt annat. Istället för den 4-3-1-2 uppställning Ancelotti tillämpat, främst med Kak i nyckelposition, kommer Milan anno 2009 spela med en 4-3-3-uppställning. En uppställning där Leonardo säger sig ha ambitionen att skapa ett offensivt och underhållande spel som på samma gång ska värdera talangen hos de spelare som ensamma kan göra störst skillnad.

Låter det bekant? Stilen kan närmast jämföras med det som Barcelona visade upp den gångna säsongen men även det som Brasilien ställde upp med i VM 1982. Barcelona tog trippeln, Brasilien nådde inte ens semifinal.

En otroligt framgångsrik era har definitivt nått sitt slut. Nu återstår det att se om Leonardo lyckas med generationsskiftet eller om Milan blir ett nytt italienskt dussingäng. Men en sak står klart redan nu, Ancelotti borde ha genomfört sitt generationsskifte för länge sen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!