KRÖNIKA: Engelsmännen för dåliga för Serie A

Så har David Beckham spelat sin första halvlek för Milan, i en träningsmatch mot Hamburg. Såväl ”Becks” som Milan fick sin hett åtrådda medieexponering. Frågan är om han kommer att göra så mycket annan nytta i Milano?

Beckham är en seriös idrottsman och kommer åtminstone att göra sitt jobb när Ancelotti släpper in honom på planen – men tittar man på de britter som prövat lyckan i Italien tidigare så förskräcker spåren.

Jag gick själv bokstavligen Ian Rush fotspår en gång, på bron över Tibern till Castel San'Angelo i Rom. Liverpoollegendaren Rush var på väg till Vatikanen tillsammans med fru och två barn. Ian Rush gjorde två misslyckade säsonger i Juventus 1987-88 innan han återvände till tryggheten i Liverpool. Hans förklaring till misslyckandet i Italien har blivit legendarisk: ”It was like a foreign country”.

Efter Rush är det väl bara Paul Gascoigne som har flyttat från England till Italien när han stod på sitt karriärs topp. ”Gazza” är i och för sig fortfarande ihågkommen med värme bland delar av Laziopubliken, men det är inte så mycket för hans insatser på planen som för hans bisarra beteende. Som den gången han rapade i en mikrofon i en direktsändning, eller bara det faktum att han tog med sig sin polare vid namn Jimmy "Five Bellies" Gardner till den Eviga Staden.

En annan engelsman som är ihågkommen för annat än sina insatser på planen är Milans Luther Blisset. Den engelska landslagsanfallaren var aldrig någon hit i Milano. Kanske var det därför som hundratals konstnärer och sociala aktivister plötsligt alla bestämde sig för att kalla sig för ”Luther Blissett” sommaren 1994. Det hela pekade när "Luther Blissett" 1999 släppte boken "Q" som blev en internationell bästsäljare.

Numera är engelska spelare så pass överbetalda att de inte finner någon anledning att gå till Serie A. Men historiskt sett är det så här: britter är för dåliga för Serie A.

Paul Gascoigne gör mål för Lazio:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!