Barcelona vann guldet för tredje säsongen i rad.
Barcelona vann guldet för tredje säsongen i rad. - Foto: SCANPIX/AP
Lionel Messi blev tvåmålskytt när guldet bärgades för dem 20:e gången. - Foto: SCANPIX/AP
Barcelona krossade Valladolid med 4-0.
Barcelona krossade Valladolid med 4-0. - Foto: SCANPIX/AP

Barcelona lekte hem guldet

Barcelona krossade Valladolid med hela 4-0 när guldet bärgades hem till Katalonien.

BARCELONA. Barcelona har vunnit La Liga för tredje säsongen i rad. Valladolid blev en enkel match för det katalanska storlaget, som vann med 4-0 efter bland annat två mål av argentinaren Lionel Messi.

Tränaren Pep Guardiola valde att peta svensken Zlatan Ibrahimovic och mönstrade istället med Bojan Krkic, Pedro och Messi i anfallet - ett mer än lyckat drag av den unge tränaren.

Valladolid öppnade matchen väldigt bra och hade en riktigt het målchans redan efter fem minuter. En bortaanfallare fick ett gyllene läge att chocka hemmafansen efter att Barcelona-målvakten Victor Valdes gjort bort sig rejält och passat bollen till en Valladolid-spelare, som gick på avslut framför ett öppet mål. Men lagkaptenen Carles Puyol vräkte sig i vägen och blockerade bollen.

Ungefär vid samma tidpunkt tog Malaga ledningen mot Real Madrid. Duda tryckte in bollen bakom Iker Casillas efter ett fint hemmaanfall.

Två snabba knäckte Valladolid

Sedan skulle det gå snabbt på Camp Nou. Inom loppet av fyra minuter hade Barcelona både gjort 1-0 och 2-0. Det första målet stod Valladolid-försvararen Luis Prieto för, som olyckligt tryckte in bollen i eget mål. Den andra baljan var ett riktigt klassmål. Efter ett underbart samarbete mellan Lionel Messi och Pedro avslutade den unge spanjoren anfallet distinkt och såg till att Barcelona ledde med 2-0 när domaren blåste av för halvtid.

Tidigt i den andra halvleken kvitterade holländaren Rafael van der Vaart för Real Madrid. Den lille mittfältaren tog emot bollen i straffområdet. Hårt trängd vred och vände han på sig innan han på chans avlossade ett skott - ett skott som letade sig in i mål.

Messi stal showen

Men repliken från Barcelona skulle snart komma. Efter dryga timmen gjorde Lionel Messi sitt första mål för kvällen när han enkelt bredsidade in 3-0-målet. Men knappa kvarten kvar att spela gjorde troligtvis världens bäste fotbollsspelare sitt andra mål för kvällen och fastställde det förödande slutresultatet.

När domaren blåste av hade det varit klart sedan länge. Barcelona var klara ligamästare med sina 99 poäng och knep därmed sitt 20:e guld i klubbens snart 111 år långa historia.

Real Madrid misslyckades samtidigt med att slå sin motståndare och fick endast 1-1 borta mot Malaga.