1 av 4
- Foto: Scanpix
2 av 4
- Foto: Scanpix
3 av 4
- Foto: Scanpix
4 av 4
- Foto: Scanpix

Dags för årets klubblagsmatch

Det är äntligen dags för den prestigefyllda Champions League-finalen mellan Bayern München och Inter. Nyheter24 ger er läsare allt som är värt att veta inför finalen på Santiago Bernabeu.


MADRID. Experter och fotbollfans världen över förväntade sig naturligtvis att storlag som Barcelona, Real Madrid, Chelsea eller Manchester United skulle stå på Santiago Bernabeus gräsmatta den 22 maj som finallag.

Men efter ett gruppspel med väntade utgångar förändrades allting i slutspelet. Manchester United, Real Madrid och Chelsea fick alla tacka för sig innan semifinalerna samtidigt som jättefavoriten Barcelona inte lyckades upprepa bedrfiten från i fjol.

Att Inter är i final är däremot ingen skräll, framför allt med tanke på det taktiskt väldisciplinerade spel man visat upp i Champions League under våren. Diego Milito, Samuel Eto'o och Wesley Sneijder har klivit fram när det som mest behövts, och dessutom har försvaret stått upp bättre än någonsin tidigare.

Resan för Bayern München har å andra sidan varit otroligt svängig. Det tyska storlaget tog sig mirakulöst vidare till slutspel efter att ha besegrat Juventus på bortaplan i den sista gruppspelsmatchen. Därefter blev både Fiorentina och United två ohyggligt tuffa nötter att knäcka, men tack vare matchavgörande mål från Arjen Robben knep man en semifinalplats.

Väl där tog sig Bayern bekvämt vidare till final efter enkla vinster mot Lyon där Ivica Olic svarade för ett hattrick i den avslutande matchen.

Ribéry och Motta avstängda

Båda lagen har tunga avbräck i finalen. Franck Ribéry blev avstängd i tre matcher efter en ful stämpling mot Lisandro i den första semifinalen mot Lyon och trots överklagan till Uefa tvingas fransmannen följa finalen från läktaren.

Även Inters defensive mittfältare Thiago Motta missar finalen efter en tveksam utvisning mot Barcelona. I Mottas frånvaro lär Inter ställa upp med ett tremanna-mittfält med Esteban Cambiasso, Wesley Sneijder och Dejan Stankovic. I anfallet utgör Samuel Eto'o, Diego Milito och Goran Pandev en hyperfarlig trio. Längst bak väntas väldisciplinerade fyrbackslinjen Maicon, Walter Samuel, Lucio och Javier Zanetti ställa upp, och Julio Cesar kommer vakta mellan stolparna.

Skadeläget ser ljust ut hos Bayern

I Bayern-lägret saknar man endast avstängde Ribéry och man väntas ställa upp med ordinarie uppställning då inga spelare är skadade. Rutinerade Hans-Jörg Butt lär vakta målet och framför sig kommer han ha en fyrbackslinje i form av Philip Lahm, Daniel Van Buyten, Martin Demichelis och Holger Badstuber.

På mittfältet lär fysiskt starke Bastian Schweinsteiger dirigera och försöka ta hand om den betydligt mindre Wesley Sneijder. Förre Barcelonaspelaren Mark van Bommel kommer förmodligen även han att få förtroendet från start, liksom Robben och Ribérys ersättare, Hamit Altintop. Ivica Olic och Thomas Müller kommer utgöra det tyska storlagets anfallsduo.

Matcherna i matchen

Martin Demichelis mot Diego Milito

De båda landsmannen, som båda är uttagna i Diego Maradonas VM-trupp, ställs med största sannolikhet mot varandra i finalen. Det är otvivelaktigt Milito som är i bäst slag då han under de senaste veckorna varit i en hysterisk målform, och frågan är om Demichelis mäktar med att hålla landsmannen i styr under hela matchen.

Bastian Schweinsteiger mot Wesley Sneijder

Duellen kan utan tvekan bli helt avgörande för matchens utgång. Schweinsteiger har under en längre tid varit en av Europas mest kompletta och jämna mittfältare, men hans spel har trots det inte uppmärksammats om man jämför med andra stjärnspelare.

Wesley Sneijder har å andra sidan hyllats i år efter flertalet fantastiska prestationer och han ses, tillsammans med Milito, som Inters viktigaste spelare. Får den passningsskicklige holländaren styra och ställa på mitten kommer Bayern få det tufft att hålla tätt bakåt.

Arjen Robben mot Javier Zanetti

Låt er inte luras. Visserligen har Robben ett av Europas mest explosiva ryck samtidigt som 36-årige Zanetti knappast är någon speedkula; men de som såg Inters semifinalmatcher mot Barcelona vet att den rutinerade argentinaren kan stoppa spelare av yppersta världsklass.

Zanetti plockade ensam bort en blek Leo Messi ur matcherna och har Arjen Robben en dålig dag kommer han bli hundmat för Zanetti. Om den målfarlige holländaren däremot är på hugget och villig att löpa mycket kan det orsaka bekymmer för Inters backlinje, och inte minst Zanetti.

Ivica Olic mot Lucio

Ju längre säsongen gått desto viktigare har Ivica Olic blivit för sitt Bayern München. Med ett otroligt hattrick i semifinalen mot Lyon tog han tysklaget till dess första Champions League-final på nio år och han har verkligen prickat in formen vid rätt tidpunkt.

Skulle Olic dessutom göra mål vinner han skytteligan tillsammans med Messi. Om polacken gör ytterligare ett mål sitter han ensam på tronen som skytteligavinnare. Men det lär bli tufft för Olic, som får backjätten Lucio mot sig som inte hade några som helst problem att hålla Zlatan Ibrahimovic i schack i semifinalmötena.

Lucio har även visat fin form i Serie A och är en stor anledning till att Inter släppte in minst mål i ligan.

Louis van Gaal mot José Mourinho

En hårt arbetande tysk tränare mot en elva år yngre kostymklädd portugis som anser sig vara "The Special One". Trots det har de båda tränarna inte en helt olik fotbollsfilosofi, men med tanke på Mourinhos taktiska uppvisning mot Barcelona kan man inte annat än ge Intertränaren fördelen mot Van Gaal.

Van Gaal ska dock inte underskattas. Med tysk disciplin har han fått Bayern att vända på steken mot Manchester United både på Allianz Arena och Old Trafford.

"Jag vill vinna med Inter"

Men José Mourinho är känd för sin stora vinnarskalle och numera även sitt spektakulera sätt att fira. Succétränaren anser att Champions League är det största som går att vinna och han hoppas få jubla på lördag.

- Champions League är den mest prestigefyllda turneringen i världen. Det är en otrolig tävling som alla vill vinna, men inte alla kan göra det, säger Mourinho på presskonferensen inför matchen.

- Jag vill vinna turneringen för Inter. Om jag kan hjälpa spelarna och om jag kan bidra med lite som tränare att uppnå drömmen så kommer jag bli lycklig.

"Annorlunda filosofi hos Bayern"

Arjen Robben ses på förhand, tillsammans med Ivica Olic, som Bayern Münchens farligaste anfallsvapen och holländaren menar att hans lag spelar vacker fotboll, till skillnad från Mourinhos Inter.

- Han ställer ett vinnande lag på plan; det kvittar om det är fin fotboll eller inte. Så tänker Mourinho.

- Filosofin hos Bayern är att man vill vinna matcher genom att spela vacker fotboll. Som spelare vill man spela och njuta av det, det är också en viktig del.

Däremot har Robben största respekt för den portugisiske stjärntränaren och menar att han verkligen har allt.

- Han vet hur man ska arbeta med de stora spelarna och få dem att jobba ihop som ett lag. Han vet definitivt vad han pratar om och får respekt från varje spelare.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!