Stockholm

Fyra Spursfans avstängda

Niva: – Den är inte rasistisk. Och inte värre än 100 andra fotbollssånger.


Läs mer

Fyra Tottenhamsupportrar stängs av från all fotboll i tre år för att de sjungit ramsor som häcklat förre Porthsmouthspelaren Sol Campbell. De får dessutom böter på cirka 6 000 kronor var, skriver brittiska Daily Mail.

Sol Campbell är extremt illa omtyckt av Tottenhamfansen, efter att tidigare ha lämnat klubben under uppmärksammade omständigheter för ärkerivalen Arsenal 2001.

Tottenhamsupportrarnas ramsor påstås av domstolen i Porthsmouth vara rasistiska och homofobiska, något som Aftonbladetreportern och dedikerade Tottenamsupportern Erik Niva anser är felaktigt.

I sin blogg beskriver Niva ramsan det handlar om:

Sol, Sol – wherever you may be

Not now long ´til lunacy

And we won´t give a fuck, when you´re hanging from a tree

You Judas cunt with HIV

Erik Niva skriver

"Det är ingen positiv visa – men det är heller ingen rasistisk sång. Den kom till under den period då en deprimerad Campbell stormade ut från Highbury mitt under en match mot West Ham, och sedan var spårlöst försvunnen i ett par veckor. Polisen gör en långsökt koppling till att stycket om att hänga från ett träd ska referera till någon sorts Ku Klux Klan-hängningar, där det i själva verket är en självmordspassning.

Som sagt, sågen är inte grann – den är homofobisk, och den hyllar skadeglatt en deprimerad människas förvirring – men den är inte rasistisk. Och den är inte värre än 100 andra fotbollssånger jag hört genom åren."

Niva menar vidare att liknande, osmakliga, ramsor sjungs på fotbollsläktare av tiotusentals människor över hela Storbritannien varje helg.

"Tusentals Tottenham-fans sjöng just den här i Portsmouth. Av dem blev 16 uthängda som "Racist Thugs" över hela England. Det hade kanske kunnat vara du. Det hade förmodligen kunnat vara jag. Jag har själv sjungit den här Campbell-sången, även om jag har stannat före den homofobiska sistaversen. "

Elva Tottenhamfans blev åtalade för "oanständigt skanderande", varav en själv är polis. Sju av dessa nekade och kunde slippa påföljder, medan alltså de andra fyra nu stängs av totalt från all fotboll under tre års tid och tvingas betala skadestånd och böter.

Niva skriver i bloggen om en av de som var åtalade, en blott 13-årig pojke.

"Jag är själv tredjeledsbekant med 13-åringens pappa, och vet att han nu fått gängstryk flera gånger på sin skola eftersom det stått i tidningen att han är 'a racist thug'."

Erik Niva är starkt kritisk mot polisens agerande.

"Jag är alltid emot att polisen använder sig av sån här svepande syndabocksmetodik i avskräckande syfte – men det är givetvis ännu mer skrämmande när de gör det på felaktiga grunder, helt utan proportioner.", skriver Niva i sin blogg .

Spursfans sjunger ovan nämnda sång på puben 2008:

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.