Lördag 27 Nov
Stockholm

Arsenal satsar på fansen

Det är människorna bakom klubben som även ska äga den, menar Tim Payton.
Det är människorna bakom klubben som även ska äga den, menar Tim Payton. Foto: Akira Suemori/AP/SCANPIX

Manchester United och Liverpool har extrema problem med sina ägare och hur strukturen kring klubbarnas finanser ser ut, i kölvattnet vill nu Arsenal att medlemmarna och fansen ska få köpa in sig i klubben.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
What's up England?

Vill du läsa mer om Premier League? Följ Magnus Falks blogg på Nyheter24!

LONDON. Manchester United har skulder på uppåt 8,5 miljarder svenska kronor och Liverpools amerikanska ägare kan inte finna några som vill förvärva den skuldtyngda klubben. Arsenal väljer, för att inte hamna i samma sits, att gå mot en medlemsägd struktur i klubben.

Vad Arsenal vill göra är att se till att en portion av den sammanlagda aktieportfolion som är Arsenal FC ska tillhöra sina fans. Supportrarna kan nu köpa in sig genom en "fanshare" till en kostnad av 1 730 kronor.

– I en tid när klubbar som Manchester United och Liverpool inte alls har samma relation till sina fans är det en viktig symbolisk handling av Arsenal, säger Tim Payton, styrelsemedlem i föreningen Arsenals Supporters Trust till New York Times. AST är de som fått förtroendet från klubben att iscensätta denna ombildning.

Vad AST vill åstadkomma i det korta loppet är att stoppa de två största aktieägarna från att ta över klubben fullständigt. Ryssen Alisher Usmanov har vid flertalet tillfällen under det senaste decenniet försökt att få majoritet över klubbens aktieposter och efter det använda Arsenal som säkerhet för att finansiera ytterligare lån - som i sin tur ska leda till en nästan 100 procentigt aktieinnehav. Vilket är det som skett i Manchester United.

Den brittiska regeringen har också deklarerat att de gärna ser att fler klubbar följer Arsenals spår och ger fansen en större insyn i föreningarna.

Tim Payton medger att han gärna skulle se att Arsenal fick samma ägarstruktur som exempelvis Barcelona, där de 173 000 fansen äger klubben och utser genom val dess president.

Kommentera
Kopiera länk
Dela