Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Oleguer riskerar två års fängelse

Sport | 26/09/2008 15:34

Förre Barcelonabacken står åtalad för att ha kastat sten på en polis 2003.

Spaniens statsåklagare yrkar på två års fängelse för Oleguer Presas, som numera spelar i Ajax, skriver Marca. Oleguer har alltid varit öppen med sina politiska övertygelser: han har kallat sig själv anarkist och är samtidigt katalansk nationalist. När han hade släppfest för sin bok Cam d'Itaca höll han den i ett ockuperat hus, och han har ofta synts i demonstrationståg. I februari 2007 skrev han en debattartikel i den baskiska tidningen Berria där han kritiserade det spanska rättssystemet, vilket ledde till kritik från hans dåvarande tränare Frank Rijkaard och att hans skosponsor sa upp kontraktet med honom. I somras lämnade Oleguer Barcelona där han spelat sedan 2001, för Ajax. I samband med det skrev han ett långt brevs till Baras fans, där det bland annat stod: "Under de här åren har jag bara givit uttryck för min vilja att förbättra samhället som vi lever i, fortfarande fullt av orättvisor, ojämlikhet och problem som återstår att lösas. Tack alla ni som ansträngde er för att förstå mig och respektera mig, oavsett om ni höll med eller ej."

Nu riskerar Oleguer alltså två års fängelse: bakgrunden är ett bråk i hans uppväxtstad stad Sabadell 2003 där Oleguer anklagas för att ha kastat en sten på en polisman.

Skrivet av: