Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Uniteds ekonomi i fritt fall

- 08/10/2010, 09:08 -
Manchester Unitedfansen har sedan Glazerfamiljen tog över ständigt protesterat.

Manchester Unitedfansen har sedan Glazerfamiljen tog över ständigt protesterat.

Jon Super/AP/SCANPIX

Efter att Liverpool lyckats bli av med sina skuldtyngda ägare släpper nu Manchester United sin årsrapport - och det är inte en vacker syn. Klubben rapporterar nu en förlust på 890 miljoner kronor.

MANCHESTER. Liverpool har blivit kvitt sina amerikanska ägare Tom Hicks och George Gillett som försatte den anrika klubben i enorma ekonomiska bekymmer genom att belåna klubben på sina egna aktieinnehav. Nu har Manchester United släppt sina siffror för 2009 - profiten har växt, men med den, även den skyhöga ränteavgiften.

Under augusti höjde riskkapitalisterna räntan från 14 procent till 16.25. Det stående lånet uppgår till drygt 8 miljarder kronor. I och med att ägaren Malcom Glazer, i likhet med sina landsmän i Liverpool, har han använt sitt aktieinnehav som garanti för lånet, innebär det att hela Manchester United mer eller mindre är pantsatt.

De "röda djävlarna" gjorde en vinst på upp till 1,3 miljarder kronor, men en överhängande majoritet av de pengarna måste användas för att betala av ränteavgifterna. När man inkluderar ränteavgifterna visar klubben upp en sammanlagd förlust på upp till 740 miljoner kronor - något som fortsätter att försätta klubben i än värre ekonomiska bekymmer, enligt The Guardian.

Frågan är om försäljningen av Liverpool kan påskynda det ägarbyte som måste komma till skott inom Manchester United?

Briljant inslag om Glazerfamiljen och Manchester United.