John W Henry tar över Liverpool.
1 av 3
John W Henry tar över Liverpool. - Foto: Jack Dempsey/AP/SCANPIX
Den nye ägaren över Liverpool.
2 av 3
Den nye ägaren över Liverpool. - Foto: Akira Suemori/AP/SCANPIX
Han äger bland annat Boston Red Sox.
3 av 3
Han äger bland annat Boston Red Sox. - Foto: Akira Suemori/AP/SCANPIX

Här är Liverpools nya ägare

New England Sports Ventures, med John W. Henry i täten, blev i dag Liverpool FC:s nya ägare. Men vilka är det egentligen som nu har makten över en av Englands mest traditionsrika klubbar? Fotbollsverige.se har grävt djupt och ger er nu allt som är värt att veta om företaget - och lite till.


Styrelseupproret

Liverpools nuvarande ägare Tom Hicks och George Gillett försökte avsätta styrelsemedlemmarna Ian Ayre och Christian Purslow, för att ersätta dem med bland annat sin son. Syftet med kuppen var att se till att styrelsen inte skulle acceptera budet som tillkommit styrelsen från NESV och John W Henry.

Enligt ställföreträdande ordförande Martin Broughton ska denna kupp vara ett avtalsöverträdelse gentemot Royal Bank of Scotland, vilket kommer att avgöras under dagen i den Liverpools högsta juridiska instans.

LIVERPOOL. Tom Hicks och George Gillett har till slut gett upp. Väntan har varit lång för Liverpool-fansen, men i dag tog den äntligen slut. New England Sport Ventures har köpt Liverpool Football Club och en ny era i klubbens historia är på väg att dra igång.

Men vilka är egentligen NESV? Jo, ett amerikanskt företag som investerar pengar i sportens värld. Man har sitt högkvarter i Boston, USA, och organisationens frontfigur är 61-årige John William Henry II, vars förmögenhet uppgick till 860 miljoner dollar år 2006. Tillsammans med Thomas C Werner (ordförande), David Ginsberg (vice ordförande), Philip H Morse (vice ordförande), Larry Lucchino (president) och Ed Weiss (jurist) bildar han NESV:s styrelse.

Gjorde Red Sox till vinnare

Det var just Henry som grundade företaget 2001 och han har sedan dess köpt upp bland annat det stora baseboll-laget Boston Red Sox. Framgångarna lät inte vänta på sig då han 2004 lyckades "leda" klubben till sin första mästerskapstitel på 84 år. Tre år senare upprepade Red Sox bedriften.

Utöver baseboll-klubben äger New England Sport Ventures även Fenway Park (Red Sox:s hemmaarena) och Fenway Sports Group. Dessutom sitter företaget på 50 och 80 procent av aktierna i NASCAR-stallet Roush Fenway Racing respektive New England Sports Network. Den sistnämnda organisationen äger NHL-laget Boston Bruins.

Ingen ny Abramovich

NESV kan inte leva upp till de förväntningar från "the Reds"-fans som hoppas på att man ska pumpa in lika mycket pengar som Roman Abramovich gjort i Chelsea. Men man kommer troligtvis att på något sätt förbättra Liverpools arenasituation, antingen genom en renovering av Anfield eller att man bygger en helt ny anläggning.

LFC-fans ska också kunna förvänta sig att en hel del pengar kommer att satsas på spelarmarknaden. Boston Red Sox är det lag som har näst högst lönekostnader i hela MLB (Major League Baseball), vilket tyder på att John W. Henry inte är rädd för att investera pengar i sina lag.

"Vi är här för att vinna"

John Henry pratade på fredagen med brittisk press efter att det stod klart att affären gått i hamn. Han berättade då om sin dröm att ta tillbaka Liverpool till det vinnande spåret igen.

– Det vi först och främst vill är att vinna. Vi har en historia som består av att vinna och vi vill att alla Liverpool-supportrar ska veta att det är vad vi kommer att fortsätta göra i denna fantastiska klubb, sade Henry.

Fotbollsverige.se

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

1 timme sedan

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.