10,5 kilometer ska gruvarbetaren springa.
1 av 6
10,5 kilometer ska gruvarbetaren springa. - Foto: Dario Lopez-Mills/AP/SCANPIX
Edison Peña trotsade döden - nu trotsar han Chiles största triathlon.
2 av 6
Edison Peña trotsade döden - nu trotsar han Chiles största triathlon. - Foto: Hugo Infante/AP/SCANPIX
3 av 6
- Foto: Dario Lopez-Mills/AP/SCANPIX
4 av 6
- Foto: Martin Mejia/AP/SCANPIX
5 av 6
- Foto: Martin Mejia/AP/SCANPIX
6 av 6
- Foto: AP/SCANPIX

Då: fast i gruvan - nu: deltar i triathlon

Gruvarbetaren Edison Peña ska delta i Chiles största triathlon.


Detta har hänt:

33 gruvarbetare stängdes in efter ett ras i San José-gruvan i Copiapó den 5:e augusti. I ett djup på över 600 meter under marken och sju kilometer in i gruvan fick arbetarna bo i ett utrymme som beskrevs som mindre än en lägenhet.

70 dagar senare, under ett stort medieuppbåd där både Chiles och Bolivias presidenter var med, räddades de med en kapsel som fördes ned.

Historien har väckt väldigt mångas uppmärksamhet. Räddningen livesändes runt om i världen och tittades av ungefär en miljard människor, vilket var en större livepublik än bland annat månpromenaden i juli 1969.

COLINA. För bara några dagar sedan var gruvarbetaren Edison Peña, 34, och hans 32 kollegor fast i en gruva, drygt 620 meter under marken, i norra Chile.

I över två månader fick de vänta på räddningen.

Peña har knappt haft någon tid att vila. Men nu tänker han ändå delta i triathlonen Triatlón Piedra Roja Lucchetti, som dessutom är landets största, i staden Colina.

Enligt El País är Peña en riktig triahtlonfantast och sprang till och med mellan fem till tio kilometer varje dag när han var fast i gruvan. Därför är det inga konstigheter att han nu har bestämt sig för att delta i triathlonen, som äger rum den kommande söndagen.

– Vi är väldigt glada för att Edison kommer att vara med oss på söndag, säger den chilenske triathlonstjärnan Matías Brian till tidningen.

Tävlingen är som vanligt uppdelad i tre grenar. Och tanken är att Peña ska tävla i den sista - en 10,5 kilometer lång löprunda.

"Idrottaren" Peña räddas

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!