"This is the new boss - same as the old boss"?

- 03/11/2010, 09:41
John W Henry är ny ägare över Liverpool FC.
1 av 3

John W Henry är ny ägare över Liverpool FC.

Jack Dempsey/SCANPIX

2 av 3

Peter Byrne/SCANPIX

3 av 3

JON SUPER/SCANPIX

Liverpool FC såldes under oktober månad. Nu framgår det att de nya ägarna inte står under kontrakt att inte försätta klubben i en liknande finansiell situation som Hicks och Gillett gjorde.

LIVERPOOL. "This is the new boss - same as the old boss" går det gamla mantrat. Frågan är nu om det inte är exakt det som sker i Liverpool.

De nya ägarna NESV, vägrar ge fansen till Liverpool FC garantier på att det amerikanska konsortiumet under ledning av John W Henry inte kommer att belåna klubben för att lösa fram likvidet kapital.

Samtidigt ber han supportrarna att lita på honom.

John W Henry medgav under en intervju till The Guardian att de sittande styrelsemedlemmarna inte bad amerikanarna om ett kontrakt. Ett kontrakt som skulle göra gällande att klubben inte ska kunna belånas i syfte att gräva fram pengar och öka klubbens omsättning.

Christian Purslow och Martin Broughton var aldrig ens inne på den linjen, angående att vi på kontraktsbasis skulle garantera att vi inte skulle belåna klubben, säger Henry.

Den enda grenen där klubben fortfarande har fordringsägare gäller RBS lån till LFC gällande projektet kring en ny arena i området runt Stanley Park.

Kraftigt övertramp från Hicks och Gillett

– Faktum är att Liverpool kommer att behöva mängder med investeringar för att få klubben på rätt köl igen, och då kommer vi att endast använda profiten vi får från klubben och återinvestera den i syfte att förbättra klubbens konkurrenssituation.

– Det enklaste sättet att se på det är att vi i NESV gjorde oss av med alla skulder klubben satt på, avslutar Henry.

Det visade sig efter försäljningen av klubben att Tom Hicks och George Gillett årligen valde att använda Liverpools profit i syfte att betala av sin egen skuld, med Liverpool som garanti.

En situation nu Liverpoolfansen godtroget får lita på John W Henrys ord, och att NESV inte kommer att återigen sätta klubben i - speciellt då det inte finns ett rigoröst kontrakt som binder de nya ägarna till detta löfte.

Se en inledande intervju med Liverpools nye ägare John W Henry.