Tisdag 25 Jan
Stockholm

Den vandrande härdsmältan - Nu kan arvtagaren återigen kickas

1 av 4
2 av 4
3 av 4
José Mourinho är mannen som för lagen till toppen och lämnar dem i stöpet.
4 av 4
José Mourinho är mannen som för lagen till toppen och lämnar dem i stöpet. Foto: SCANPIX

José Mourinho har gått som en löpeld genom de största europeiska klubbarna och levererat var han än kommit. Den stora frågan är dock hur pass mycket förödelse han vänder ryggen till när han går vidare?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Mourinho om tiden i England

- Tiden som jag spenderade i England var min karriärs bästa hittills, trots att jag vunnit Champions League i Portugal och Italien. Jag har fortfarande ett hus i London och jag och min familj har stor kärlek till England och kommer alltid att ha det, säger Mourinho till The Sun.

Mourinhos stora ord om England skapar nu stora spekulationer om att 47-åringen vill återvända till Premier League.

- Atmosfären, intensiteten, och känslorna i England går inte att jämföra med andra länder. För någon som verkligen älskar sporten, som jag gör, är England landet där man njuter av sporten mest, ska Mourinho ha sagt på League Managers Association Hall of Fame Dinner igår kväll. Ett event där flera berömda tränare samlats för att fira den engelska FA-cupen.

MADRID. José  Mourinho har under sina år i den internationella toppfotbollen haft en magnetisk dragningskraft och snabbt förvandlats till en vandrande myt, inte enbart tack vare sina smått neurotiska utlägg i medier, på presskonferenser och frenetiskt antecknande under intensiva matcher, utan även för hans fantastiska framgångar.

Han har trots allt levererat i samtliga klubbar han agerat manager för.

Däremot har han konstant gått vidare när han fört klubbarna till toppen för att sedan se föreningarna falla i spillror, förstörda av en dragningskraften som gått vidare och med en nukleär kärna som imploderat.

Lämnar klubbar på toppen

När José Mourinho tog Porto till Champions League-titeln 2004 och under sommaren skrev på för storsatsande Chelsea trodde spelbolagen, portugisiska medier och Portos supportrar att segertåget skulle fortsätta.

Dock tog Mourinho med sig sina kelgrisar Paolo Ferreria och framförallt Riccardo Carvalho och en fantastisk klubb fick härdsmälta.

Året efter Mourinhos övergång gick FC Porto igenom tre tränare. Varken Luigi Del Neri, Victor Fernandez eller José Couceiro kunde motivera truppen som tagit trippeln till något annat än fiasko.

– Vad ska jag säga? Jag är helt enkelt bäst, ska Mourinho sagt efter sin tid i Portugal.

Succén i Chelsea gav bitter eftersmak

I Chelsea gjorde den legendariske managern än större avtramp och fick sin första språngbräda ut i den fanatiska mediala världen som är fotboll i England.

Arsene Wenger har varit manager för Arsenal i över 15 år, och under de senaste sex åren har inte ens vunnit Carling Cup. Det är på gränsen till skandal, sade Mourinho om sin lokalkonkurrent och tillika största motståndare under tiden i England.

"The Special One" lyckades under sina år i London fånga och charma hela det gamla imperiet med citat som det om Wenger. Och han levde upp till sin arrogans, eller välförtjänta kaxighet - adjektiven är subjektiva beroende på lagtillhörighet, men onekligen levererade han på sin självutnämnda genialitet och tog den blå delen av London till bland annat två ligatitlar, men lämnade klubben efter ett gemensamt beslut från föreningen och demontränaren själv.

Den tidigare sportchefen Avram Grant tog över rodret efter den gode José.

Hur länge fick israelen sitta? Endast fram till slutet av en katastrofal säsong i Chelseasupportarna och spelarnas ögon.

Det gäller att vinna bland toppklubbarna i England, något portugisen inte var sen att påminna några av sina kollegor.

Rafael Benitez verkar ha misslyckats i Liverpool, han har inte tagit en ligatitel på de sex år han varit i klubben, det räcker helt enkelt inte.

Mourinho lämnade England med Chelsea i topp, sitt anseende som manager än högre, men lyckades trots sin enorma arrogans och dryga hållningssätt bli vän med en av fotbollsvärldens mest erkända män.

– Han är helt enkelt en fantastisk man och tränare, det är bara att titta på vad spelarna anser om honom och pokalerna han tagit till de klubbar han tränat, sade den gode vännen Sir Alex Ferguson efter att Mourinho sade upp sig från Chelsea.

– Min ambition är att bli lika stor som Sir Alex, han är den störste managern som någonsin varit aktiv inom sporten, svarade Mourinho.

Framgångssagan fortsatte i Italien

José Mourinho tog sitt pick och pack och flyttade till Milano och FC Internazionale, där han bland annat blev ansvarig över Serie A:s största stjärna Zlatan Ibrahimovic.

- Han är den i särklass störste managern jag någonsin arbetat med, sade svensken om sin tid tillsammans med "The Special One".

Historien i Inter är vida känt och slutade i klubbens största ögonblick genom tiderna - den makalösa trippeln 2010.

Framgången fick portugisen att återigen söka sig vidare och skrev under sommaren 2010 på för Real Madrid.

Vem tog över? Mourinhos gamle antagonist från tiden i England, Rafael Benitez.

Historien upprepar sig

Inter ligger vid skrivande stund på en mindre hedransvärd sjätteplats i italienska Serie A, nio poäng efter serieledande lokalkonkurrenten AC Milan.

Rapporter gör nu gällande att den förre Liverpool-managern sitter ofantligt löst. Mourinho är samtidigt fullständigt chockad efter de två senaste förlusterna mot bland annat Milan och nu senast mot Chievo.

– Har han förlorat igen? Hur är det möjligt?, säger den förre Intertränaren.

Men helt ärligt Mourinho. Ska du verkligen vara så förvånad efter all förödelse du lämnat efter dig när du gått vidare?

Ska verkligen en av världens största idrottsledare bli överraskad att lagen han byggt upp med sig själv som kärna, kollapsar när kärnan imploderar, kraftverket får härdsmälta och allt skydd portugisen byggt runt om spelarna försvinner?

Under onsdagskvällen tar Internazionale emot holländska mästarna FC Twente, förlust och vi kan med största sannolikhet se historien återigen upprepa sig med ett avsked för Benitez.

För vem skulle under några som helst omständigheter, kunna ersätta "The Special One"?

Se det klassiska klippet som innerligt visar vad som gör Mourinho till något utöver det vanliga.

Kommentera
Kopiera länk
Dela