Tisdag 25 Jan
Stockholm

Slaget om Spanien: Äntligen är el Clásico här

Gör Leo Messi mål i kväll?
1 av 2
Gör Leo Messi mål i kväll?. Foto: Thanassis Stavrakis/AP/SCANPIX
Det kommer bli tufft i kvällens match.
2 av 2
Det kommer bli tufft i kvällens match. Foto: Daniel Ochoa de Olza/AP/SCANPIX

Årets el Clásico kan gå ner i historieböckerna som den mest hypade matchen genom fotbollens historia. Nu ger Nyheter24 er allt ni behöver veta inför kampen som kan avgöra den spanska ligan och den närmsta framtiden för miljontals människors psykiska hälsa.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Inför El Clásico

Real Madrid leder den spanska ligan, en poäng före Barcelona och enligt många experter kommer utgången i La Liga att falla på resultaten över de två "klassikerna".

På tolv matcher har lagen 32 respektive 31 inspelade poäng och ärkerivalerna har gjort 33 mål vardera.

Real Madrid är, tillsammans med Manchester United, de enda europeiska serielederna som är obesegrade.  Frågan är hur stor konsekvens måndagens kamp får?

BARCELONA. Slaget, kampen, drabbningen på Camp Nou under måndagen är utan tvekan den största matchen så här långt på säsongen 2010/11.

Två av världens i särklass största och för tillfället bästa klubbar drabbar samman i "el Clásico" och under 90 minuter kommer en hel värld rikta sitt fokus mot den Iberiska halvön.

Mängder med dueller som avgör

Lionel Messi mot Cristiano Ronaldo, Xavi mot Xabi Alonso, Gonzalo Hiuaguin mot David Villa - det är bara att välja och vraka om vilken som är den största "matchen i matchen."

Men frågan är om inte den största "fighten" ändå kommer äga rum vid sidan av planen. Succétränaren Josep Guardiola mot den än större legenden, egotrippen och fantastiskt kontroversielle José Mourinho?

– Jag förstår inte varför media kämpar så hårt att måla upp en fight mellan mig och Messi, säger Ronaldo i ett kanske desperat försök att lyfta bort trycket på honom och föra över det på tränarnas roll?

– Jag ser matchen som en duell mellan elva spelare och vi kommer behöva oroa oss för samtliga av deras spelare, fortsätter den annars otroligt självsäkre portugisen.

Historiens betydelse

El Clásico är och kommer alltid att vara en prestigekamp mellan Katalonien och centralmakten i Madrid och vad man än säger om "slaget" kommer den alltid kantas av kontroverser, utspel utan dess like och en hetsjakt av sällan skådat slag.

Varför det blir så är desto svårare att analysera. Kan fortfarande en infekterad konflikt från 70-talet spela så stor roll, eller är det bara en drabbning vars historia alltid kommer leva kvar?

Vad vi däremot kan konstatera är att affärerna som involverade Luis Figo och Luis Enrique satte det moderna hatet i brann. Dessutom blir det inte värre av de senaste säsongernas fullständiga överlägsenhet från Barcelonahållet - något katalanerna inte är sena att kommentera.

– Vi siktar på att bli bäst i världen, och bland det viktigaste i den ambitionen är att slå Real Madrid, något vi lyckats med de senaste åren, säger Guardiola inför måndagens supermöte.

Som Nyheter24 tidigare rapporterat är oddsbolaget Expekt i tron att Barcelona vinner matchen, förvånansvärt enkelt. Enligt sajten ska Barcelona ha ett övertag mot huvudstadslaget. 2,10 mot 3,35.

Men frågan är om det verkligen representerar verkligheten?

Enligt mängder med experter är måndagens match Real Madrids stora chans till de senaste årens El Clasico-haverier och mycket av det bottnar i Madridlagets stora uppryckning i det defensiva spelet under José Mourinho.

Samtidigt har lagets anfall blivit rejält sammansvetsat med Cristiano  Ronaldo i högform, Hiuaguin i ett fantastiskt målstim och så har laget gjort, kanske årets bästa värvning i Mesut Özil. Ett stort bakslag för ”Marängerna” är att Higuaín inte kan medverka i matchen på grund av skada.

En sak är dock säkert, att ens ge sig på en gissning om denna match kräver sin man. Självklart spelar ofta fördelen med hemmaplan stor roll i matcher av denna magnitud och räkna med att den katalanska publiken kommer göra allt de kan för att se sitt lag vinna.

Förhoppningsvis slipper vi denna gång se inkastade grishuvuden och Jimmy Jump, som inför matchen utlovat något utöver det vanliga vilket endast skulle bidra med tragik till en annars magisk tillställning.

Större blir det sällan i den europeiska toppfotbollen, och nu när La Liga förvandlats till ett race mellan två lag utan någon annan konkurrent kan vi nog räkna med en match av sällan skådat slag.

Se höjdpunkterna från senaste el Clásico.

Kommentera
Kopiera länk
Dela