Inter, tillsammans med ägaren blev enormt hyllade under höstens lottning, frågan är om de står där igen även nästa år?
1 av 5
Inter, tillsammans med ägaren blev enormt hyllade under höstens lottning, frågan är om de står där igen även nästa år? - Foto: Claude Paris/AP/SCANPIX
Gary Lineker ser ut att behöva toaletten på scen under höstens lottning.
2 av 5
Gary Lineker ser ut att behöva toaletten på scen under höstens lottning. - Foto: Claude Paris/AP/SCANPIX
Champions Leagues lottning äger rum den 17 december.
3 av 5
Champions Leagues lottning äger rum den 17 december. - Foto: Claude Paris/AP/SCANPIX
Gianni Infantino ansvarar för lottningen den 17 december.
4 av 5
Gianni Infantino ansvarar för lottningen den 17 december. - Foto: Laurent Gillieron/AP/SCANPIX
Studion där Uefa lottade fram grupperna till årets Champions League.
5 av 5
Studion där Uefa lottade fram grupperna till årets Champions League. - Foto: Claude Paris/AP/SCANPIX

Grupptvåornas tuffa utgångspunkt

Nyheter24 ger er det ni behöver veta inför lottningen och vårens slutspel i Champions League.


NYON. Efter genomgången av lagen som toppade Champions Leagues gruppspel går nu Nyheter24 igenom lagen vars förutsättningar ser något annorlunda ut - grupptvåorna. Reglerna är som vanligt, gruppvinnare kan ej ställas mot någon annan segrare och samtidigt kan inte lag från samma nation ställas mot varandra under åttondelsfinalerna.

Rafael Benitez fick ta över rodret när succétränaren José Mourinho lämnade mästarna Inter. Men med mätta spelare och en taktik som ännu inte slagit rot var laget ytterst nära att missa slutspelet trots att många experter menade att lagets grupp tillhörde de lättare i hela turneringen. Nu kan Benitez och mästarna ställas mot Schalke 04, Manchester United, Barcelona, Bayern München, Chelsea, Real Madrid eller Sjachtar Donetsk.

Olympique Lyonnais med svenske Kim Källström har på senare år förlorat mängder med spelare vilket lett till att klubben fallit ner från tronen av den franska ligan. Samtidigt har Lyon inte lyckats ersätta förlusterna med sin tidigare upphaussade värvningspolicy och var under årets gruppspel nära att missa slutspel trots en relativt lätt lottning. Med tanke på lagen som står på listan över potentiella slutspelsmotståndare är det inte mycket som talar för ytterligare en kvartsfinal för fransmännen. Tottenham, Manchester United, Barcelona, Bayern München, Chelsea, Real Madrid eller Sjachtar Donetsk står alla redo att slå ut fransmännen.

Valencia var laget många såg som en outsider till att bryta Real Madrid och Barcelonas fullständiga herravälde över den spanska ligan. Men efter en fantastisk start på säsongen dalade formen betänkligt efter matchen mot de nämnda katalanerna. Ever Banega tillsammans med Pablo Hernandez och Dominguez har visat framfötterna och i stor utsträckning axlat det ansvar David Villa och David Silva lämnade bakom sig. Valencia bör ses som den grupptvåa med på förhand lättast möjliga lottning: Tottenham, Schalke 04, Bayern München, Chelsea och Sjachtar Donetsk. Samtliga lag är ur form eller så har de visat upp en tendens att vara otroligt ojämna vilket kan ge det klassiska finallaget chansen till avancemang.

FC Köpenhamn lyckades inte bara ta sig till årets gruppspel i Champions League under fantastiska former, utan laget åstadkom något ännu större – att ta sig till slutspel. Tillsammans med Kalmarbekantingen César Santin och svensktrion Oskar Wendt, Johan Wiland och Mikael Antonsson är FCK nordens stora hopp i Champions League, men lagen som står beredda att slå ut Köpenhamn är av högsta dignitet: Tottenham, Schalke 04 , Manchester United, Bayern München, Chelsea, Real Madrid och Sjachtar Donetsk. Det är bara för danskarna att hoppas på ett besök från Ukraina.

Få lag i Europa har det kontinuerliga publikstöd oavsett resultat som Francesco Tottis Roma. Något som blev otroligt tydligt under avslutningen av gruppspelet. Romlaget var pressat att vinna hemma mot Bayern München för att överhuvudtaget vara med och slåss om slutspelsplatserna, men Roma hamnade snabbt i ett orättvist underläge. Då ställde sig fansen återigen bakom den vinröda klubben och spelarna reste sig likt fågeln Fenix ur askan för att starta en magisk upphämtning som avslutades med ett öronbedövande crescendo när er Pupone fullbordade vändningen från straffpunkten. Nu kan laget ställas mot Tottenham, Schalke 04, Manchester United, Barcelona, Chelsea, Real Madrid och Sjachtar Donetsk i åttondelsfinalen.

Olympique de Marseille. Kontinentens kommunister: Laget vars fans på Stade Vélodrome hejar fram sitt lag med vajande fanor föreställandes Ernesto Guevarra och Karl Marx. De franska mästarna tog sig enkelt vidare till slutspel, men trots seger i den sista matchen mot Chelsea lyckades de vitklädda inte knipa förstaplatsen och undkomma eventuella slutspelsmotståndare som Tottenham, Schalke 04, Manchester United, Barcelona, Bayern München, Real Madrid och Sjachtar Donetsk.

Världens bäste svensk Zlatan Ibrahimovic bevisade sin enorma storhet när han under hösten gick från klarhet till klarhet för sin nya klubb, AC Milan. De rödsvarta har sedan Champions League-segern 2007 haft oerhörda problem att göra ett avtryck i turneringen, men det var innan de hade värvat ”Ibra”. Med fyra mål på sex matcher var svensken en starkt bidragande orsak till att Milanolaget kunde harva sig vidare i den mest prestigefyllda klubblagsturneringen i världen. Nu väntar Tottenham, Schalke, 04 Manchester United, Barcelona, Bayern München, Chelsea eller Sjachtar Donetsk i åttondelsfinalen.

Arsene Wengers  Arsenal har under hösten blandat och gett och nu leder de rödvita Premier League, men var samtidigt ytterst nära att få ett direkt respass ur Champions League. Londonlaget hamnade i djupa problem efter två raka förluster mot Sjachtar Donetsk och Sporting Braga, men kunde i den avgörande matchen på Emirates Stadium tränga sig vidare efter mål av Robin van Persie och engelsmannen Theo Walcott. Nu väntar tuffast möjliga motstånd under vårens åttondelsfinal, antingen blir det Schalke 04, Barcelona, Bayern München eller Real Madrid. Frågan är om det skönspelande laget från norra London återigen kan gneta sig vidare?

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

2 timmar sedan
Sandro Tonali har redan stängts av från all fotboll i tio månader. Nu anklagas Newcastlespelaren på nytt, för 50 bettingbrott under sin korta tid i England.

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

3 timmar sedan
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

3 timmar sedan
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

idag 13:44
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

idag 12:50
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.