Veckans åttondelsfinaler - Allt ni behöver veta

- 15/02/2011, 16:50 -
Här är matcherna vi kan se fram emot.
1 av 3

Här är matcherna vi kan se fram emot.

UEFA.COM

Uefa anordnade i vanligt slag en större fest under lottningen i franska Nyon.
2 av 3

Uefa anordnade i vanligt slag en större fest under lottningen i franska Nyon.

Sandro Campardo/AP/SCANPIX

Champions League-pokalen.
3 av 3

Champions League-pokalen.

Sandro Campardo/AP/SCANPIX

Falsk ödmjukhet och galen hybris är ofta det som kännetecknar Champions League. Nu har Nyheter24 fått en smäll av samma oblygsamma sjukdom och bjuder nu på en analys av veckans slutspelsmatcher. Ta del av klubbfotbollens största spektakel här.

NYON. Lottningen ägde rum den 17 december 2010 och nu har det äntligen blivit dags för det alla väntat på. Slutspelet i den mest åtråvärda av klubbturneringar.

Nyheter24 bjuder nu på en närmare analys av samtliga åttondelsfinaler.

Historien upprepar sig?

Vad man kan konstatera vid en närmare granskning av åttondelsfinalernas historik är att Real Madrid kommer åka ut mot Kim Källströms Lyon, att Leo Messi kommer (föga oväntat) regera mot Arsenal och att Manchester United med nöd och näppe tar sig vidare mot Marseille. Eller?

Playstation eller verklighetsförankrat?

Det man alltid kan vänta sig är att samtliga involverade i turneringen, från tränare och spelare till materialförvaltare och vaktmästare, ska fortsätta att anspela på en slags påklistrad ödmjukhet.

- Det finns ingen dålig spelare i Arsenal. De har stora spelare som Samir Nasri, Cesc Fabregas och Marouane Chamakh. De är vågade spelare. Förra året var matcherna väldigt bra för att det är två lag som spelar ett liknande spel, sade bland annat Pep Guardiola under presskonferensen efter lottdragningen.

Lagen spelar onekligen ett liknande grundspel - men att fjolårets matcher skulle varit jämna, alternativt spännande, är ytterligare ett prov på fotbollstränares allt mer vidsträckta försök att låta bli att hälla bensin på brasor.

I Guardiolas fall låter det direkt falskt och något högmodigt.

Samtidigt ska man inte förtränga fjolårets kanske mest klassiska citat. Efter att Messi fullständigt demolerat Arsenal på Camp Nou bekräftade Arsené Wenger det som låg på allas läppar:

– Han är som ett playstation.

Det fina är att Arsenaltränaren sätter huvudet på spiken när han deklarerar att Barcelona i storutsträckning just spelar på en helt annan nivå trots likheterna lagen emellan. "Det ser ut som ett teve-spel" är det många som tänkt när de sett katalanerna kicka kula under årets säsong.

Samtidigt framstår Londonklubben mer som ett verklighetsförankrat lag som fortfarande inte vågat svälja det röda pillret och kasta sig ut i den kreativa fotbollens matrix - där allt sannerligen ser ut att vara möjligt.

"Milano Calling"

Milan med Zlatan Ibrahimovic i spetsen gästas som bekant av det debuterande laget från Englands huvudstad, Tottenham Hot Spurs.

Enligt experterna kan detta mycket väl utvecklas till en jämn kamp som med största sannolikhet avgörs efter den gamla klyschan: "Individuella misstag eller briljanta prestationer".

Matchens två i särklass största underhållare på förhand är supersvensken "Ibra" och vindsnabbe Gareth Bale. Dock missar det walesiska stjärnskotten den första matchen inför San Siros branta läktare. Ett rejält avbräck för Harry Redknapp som i vanlig ordning kommer satsa allting framåt.

Frågan är hur mycket hunger slår rutin? Tottenham har gått till slutspel för första gången i Champions Leagues historia samtidigt har Milan mer eller mindre budgeterat för en plats bland de sista 16 de senaste 18 åren.

Italien får åtminstone ett lag vidare?

Spelarna fortsätter på det insnöade spåret och krystar fram en slags självömkande ödmjukhet:

– Alla lag som har kommit så här långt i turneringen är farliga, vi måste visa respekt, sade norrmannen och AS Romas vänsterback, John Arne Riise, under pressträffen efter lottningen.

Den eviga stadens vinröda klubb ställs mot sensationen från den ukrainska slätten - Sjachtar Donetsk.

Problematiken för Francesco Tottis mannar är att laget kraftigt underpresterat den senaste tiden. Ultrasfansen invaderade Romas träningsanläggning så sent som fyra dagar innan match och krävde en förklaring från lagkaptenen om varför laget visat upp sådan bristfällig form.

"Du är den ende som spelar med hjärtat för laget, se till att de andra lirarna också gör det nu", ska de fem representanterna från klackens fraktioner sagt till "Kejsaren av Rom".

Raul Gonzalez Blanco

Det finns ett koppel av enorma världsstjärnor som tagit del av Champions League genom åren. Snabbt faller tankarna på spelare som Ronaldo, Zinedine Zidane och Marco van Basten.

Men en som sällan fått de största av rubriker, men som sannerligen förtjänat dem är Raúl Gonzalez Blanco. Real Madrids legendariske anfallare som i den moderna fotbollen blivit en av ytterst få som kan få en blygsam kommentar att framstå som ärlig och genomtänkt, i stället för ansträngd och manusförfattad.

Nu kliver han in i slutspelet som en viktig kugge i Schalke 04:s anfallsbesättning.

Omgångens kanske mest intressanta, men samtidigt minst medialt uppmärksammade match är den mellan Valencia och Schalke 04. Raúl återvänder till den iberiska halvön för att ta sig an laget som under Galacticos-eran var en återkommande plump i Real Madrids protokoll.