Här är de rikaste klubbarna i Europa

- 10/02/2011, 11:32 -
Manchester United är beviset på att listan är något missvisande. Klubben kom på tredjeplats men gick fortfarande drygt 800 miljoner kronor back under 2010.
1 av 4

Manchester United är beviset på att listan är något missvisande. Klubben kom på tredjeplats men gick fortfarande drygt 800 miljoner kronor back under 2010.

JON SUPER/AP/SCANPIX

Barcelona ligger kvar på en gedigen andraplats.
2 av 4

Barcelona ligger kvar på en gedigen andraplats.

MANU FERNANDEZ/AP/SCANPIX

3 av 4

Arturo Rodriguez/AP/SCANPIX

Real Madrid toppar föga oväntat Deloittes lista.
4 av 4

Real Madrid toppar föga oväntat Deloittes lista.

Arturo Rodriguez/AP/SCANPIX

Deloitte släppte under torsdagen sin lista över de mest inkomstbringande klubbarna i världen. Självfallet toppas den av lag från de europeiska toppligorna.

Varje år släpper finansföretaget Deloitte en lista på de klubbar i den europeiska toppfotbollen som haft störst inkomst föregående år.

Listan ger en ögonblicksbild av hur det ser ut på det finansiella planet i klubbarna, dock ger listan långt i från en övergripande bild av de ekonomiska situationerna i föreningarna.

Med andra ord ska man ta listan med en stor portion salt.

El Clasico i topp

Mest inkomstbringande i fjol var föga oväntat Real Madrid med Barcelona hack i häl. De två spanska klubbarna drog in närmare 3,8 respektive 3,5 miljarder svenska kronor.

Anledningen till att de två jättarna från den iberiska halvön toppar listan kan mycket väl bero på att de enskilt förhandlar fram sina teveavtal.

Real Madrid har toppat listan de senaste sex åren, detta trots uteblivna framgångar i Champions League och ett Barcelona som enligt vissa experter fått epitetet "tidernas bästa lag".

Dessutom har katalanerna för första gången i dess mer än 100-åriga historia gjort klart med en tröjsponsor.

Men i och med de teveavtal som Real Madrid förhandlade fram för drygt fyra år sedan talar mycket för att de "vita marängerna" kommer toppa listan även nästa år.

Listan är missvisande

Manchester United hamnade på en gedigen tredjeplats. Ett bevis på att listan i stort kan vara något missvisande. Drygt 3 miljarder drog de "Röda Djävlarna" in under 2010.

Men med en skuld av episka proportioner och räntor som ska betalas till hedgefonder är det inte mycket som blir över när klubben stänger sitt bokslut. Manchester United rapporterade en förlust på uppåt 800 miljoner kronor för samma år.

Annars är det noterbart att listan innehåller 7 engelska lag bland de 20 mest inkomstbringande klubbarna. Där återfinns även tre spanska klubbar, fyra tyska, fyra italienska och två franska klubbbar. Det många farhågat är att den ekonomiska kraften återfinns på de brittiska öarna, men att bubblan som skapats mycket väl kan spricka när som helst.

Det räcker med ett Manchester United som går under och Premier League kan mycket väl gå Wall Streets börskrasch 2008 till mötes.