1 av 4
- Foto: JON SUPER/AP/SCANPIX
Nani gav hemmalaget segern.
2 av 4
Nani gav hemmalaget segern. - Foto: JON SUPER/AP/SCANPIX
Wayne Rooneys makalösa balja i bortre krysset.
3 av 4
Wayne Rooneys makalösa balja i bortre krysset.
Målet som får hela fotbollsvärlden att tappa hakan.
4 av 4
Målet som får hela fotbollsvärlden att tappa hakan. - Foto: JON SUPER/AP/SCANPIX

VIDEO: Rooney avgjorde världens dyraste match med drömmål

Manchesterderbyt uppskattades innehålla spelare värda dryga 5,5 miljarder svenska kronor. Och det blev en av dess mest värdefulla lirare som avgjorde med ett mål som inte var av denna värld.


Startelvorna:

Manchester United:Van der Sar; O'shea, Smalling, Vidic, Evra; Nani, Fletcher, Anderson, Scholes, Giggs; Rooney.

Manchester Richards, Kompany, Lescott, Zabaleta; Milner, Toure, Silva, Barry, Kolarov; Tevez.

MANCHESTER. Dyraste matchen som någonsin spelats i någon sport överhuvudtaget, utspelades under lördagseftermiddagen. Manchester United drabbade samman mot ärkerivalen Manchester City.

De trupper lagen hade med sig till matchstart värderades sammanlagt innan start till smått galna, 5,5 miljarder kronor. En hisnande summa pengar för en fight många experter förutspått skulle bli en defensiv historia.

– Med tanke på hur höstderbyt såg ut finns det stor sannolikhet att de båda lagen stänger igen ytorna och bara försöker utnyttja motståndarnas individuella misstag, sade Viasats expertkommentator, Glenn Strömberg, när matchen drog igång.

Men ack så fel han skulle få

Manchester City startade matchen med högt tempo och ambitiös frenesi. Redan efter fem minuter friställde Carlos Tevez djupledslöpande David Silva, som ensam med målvakten försökte placera skottet vid den bortre stolpen. Till hemmalagets glädje rullade bollen tätt utanför stolpen.

Laget från Eastlands dominerade matchinledningen men efter dryga 25 minuter försvann den vägvinnande frenesin och United kunde ta över allt mer och mer. Nani tog kommandot och bjöd upp till dans. Paul Scholes levererade sina precisa passningar och Nemanja Vidic spelade ypperligt tillsammans med sin mittbackskollega för eftermiddagen, Chris Smalling.

Sir Alex Ferguson har under sin tid i Manchester United upplevt sammanlagt tolv olika managers för lokalkonkurrenten. Och den tuggummituggande legendaren fick jubla stort när Nani gav United ledningen efter ett fantastiskt förarbete av en annan veteran - Ryan Giggs.

Andra halvleken blev makalös

Andra halvlek blev en böljande historia. City tog tag i taktpinnen direkt efter avblåsningen. Silva tillsammans med Tevez hade mängder med fina kombinationssekvenser och det ställningskrig Strömberg förvarnat om fanns ingenstans att se.

Ett steg i Roberto Mancinis taktiska omdisposition var att byta in nyförvärvet från Bundesliga. Edin Dzeko kom in i stället för en underpresterande James Milner. Ett byte som gav resultat direkt.

Bosniern fick tag på bollen efter en tilltrasslad situation i Uniteds straffområde. Han drog till för kung och fosterland och den lilla läderkulan lekte flipper innan den slutligen dök upp bakom Edwin van der Sar.

Vid 1-1 var inte det inte många som trodde att spelet skulle öppna sig igen.

Men likt den maskin som Ferguson har utvecklat United till visste samtliga att det inte fanns anledning att stänga av teven och förlita sig på textteve.

Drömmålet

Och det är inte utan att överdriva när man kan påstå att de som stängde av sina apparater i efterhand har mycket att ångra.

För i den 78:e matchminuten klev han fram. Wayne Rooney hade inte gjort mycket väsen av sig, men så kommer ett inlägg från högerkanten. Ett anfallsvapen hemmalaget använt sig av matchen igenom utan något som helst resultat. Men den här gången, den här gången gav det resultat med råge.

Rooney hoppade upp i luften med ryggen vänd mot Joe Harts målbur. Bollen dimper för första gången ner mellan de två storspelande mittbackarna och helt plötsligt ser man den för säsongen formsvage engelsmannen bicycleta in bollen i bortre krysset.

– Det här är det vackraste målet Old Trafford kanske någonsin har sett, skanderade Henrik Strömblad ut från kommentatorsbåset.

Publiken gick in i extas och medspelarna visste inte vad de skulle ta sig till. Detsamma gällde motståndarna som efter målet inte lyckades producera något av värde. Manchesterderbyt slutade 2-1.

Ett resultat som inte gläjde många utanför "Theatre of Dreams". United drar därmed ifrån i toppen ytterligare tre poäng och än fler moraliska poäng efter att återigen ha besegrat lillebrodern från Eastlands.

Makalöst, galet och bland de vackraste målen som gjorts i Premier League:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

2 timmar sedan

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?