Tisdag 20 Apr
Stockholm

Expertkommentatorn: "Var Zlatan ens på plan?"

Zlatan syntes inte till.
1 av 3
Zlatan syntes inte till. Foto: Luca Bruno/AP/SCANPIX
"Ibra" var direkt blek hemma mot Tottenham.
2 av 3
"Ibra" var direkt blek hemma mot Tottenham. Foto: Luca Bruno/AP/SCANPIX
Ibrahimovic konstaterade att Tottenham var det bättre laget.
3 av 3
Ibrahimovic konstaterade att Tottenham var det bättre laget. Foto: Daniele Badolato/AP/SCANPIX

– Tottenham var det bättre laget matchen igenom, konstaterade huvudpersonen själv efter matchen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Åttondelsfinalernas första speldatum

Milan mot Tottenham. 15/2

Valencia mot Schalke 04. 15/2

 

Arsenal mot Barcelona. 16/2

Roma mot Sjachtar Donetsk. 16/2

 

Köpenhamn mot Chelsea. 22/2

Lyon mot Real Madrid. 22/2

 

Marseille mot Man United. 23/2

Inter mot Bayern München. 23/2

MILANO. Champions League har återvänt. Äntligen är det igång. Slutspelet är här, men tisdagskvällens stora svenska fest utblev när Zlatan Ibrahimovic vaknade på fel sida och aldrig kom in i den viktiga matchen för sitt AC Milan hemma mot Tottenham Hotspurs.

– Ibrahimovic var direkt blek matchen igenom, konstaterade expertkommentatorn Glenn Strömberg efter matchen.

Men det var samtidigt en galet spännande drabbning.

Den första halvleken präglades av stort tryck från Londonlagets sida. Tottenhams manager, Harry Redknapp, har deklarerat mängder av gånger att laget han förfogar över inte kan spela på något annat sätt än full fart framåt. Något bortalaget bevisade under de första tjugo minuterna.

Med en något orutinerad Thiago Silva som defensivt ankare på mittfältet lyckades holländaren Rafael van der Vaart gång på gång hitta den klassiska luckan mellan försvar och mittfält. Dessutom hade Alessandro Nesta och Mario Yepes stora problem i luftrummet mot den gänglige Peter Crouch.

Trots det stora spelövertaget lyckades Hotspurs inte skapa några direkt farliga målchanser, samtidigt låg Milan ständigt på lur med en viss urstark svensk pansarpjäs på topp. "Ibra" visade genom några fina prestationer att han hade intentionen att bevisa sina brittiska belackare fel. Men bollkontrollen svek honom vid viktiga tillfällen.

Till skillnad från tidigare matcher uteblev gestikulationer och djupa suckarna. Något som mycket väl kan bidragit till den stora uppryckningen.

– Det stårt klart att Tottenham dominerade första halvek, sade Bosse Pettersson i Viasatstudion.

Andra halvlek - andra förutsättningar

Massimiliano Allegri visade direkt efter pausvilan att Milan skulle gå för seger och få tyst på buropen som spred sig på San Siros branta läktare. Alexandre Pato byttes in mot en kraftigt underpresterande Clarence Seedorf.

Ett byte som mer signalerade en ny inställning än en stor taktisk omdisposition. Nu skulle Milan framåt.

Ytan mellan försvar och mittfält gick upp i rök. van der Vaart sökte och sökte men fann inga lösningar på situationen. Crouch blev helt isolerad och Aaron Lennon försvann fullständigt ur spelet. Allt detta berodde i högsta grad på den nya inställningen Milan drog med sig ut från omkläddningsrummet.

Med dryga kvarten kvar var det slutligen uteslutande spel mot ett mål. Heurelho Gomes i Tottenhammålet stod för ett par makalösa räddningar. Men målet kom aldrig. Vad än Ibrahimovic och de andra spelarna slängde framåt, slog det tillbaka lika fort.

Skadeproblemen blev förfallet

AC Milan har under säsongen fått se sina spelare falla som käglor i skador och förbannelser. Massimo Ambrosini, som skadade sig i början av februari saknades betänkligt. Inte på grund av att Thiago Silvas prestation som defensiv mittfältare, utan snarare på grund av att samme brasse saknades oerhört i backlinjen.

Mario Yepes värvades aldrig för att vara en startspelare i Champions League, än mindre under slutspelet och än mindre mot ett lag fyllt av vindsnabba spelare.

Bristen på snabbhet blev Tottenhams nyckel. Det var efter ett långt anfall från hemmalagets sida som Aaron Lennon snappade upp bollen och satte av i full karriär. Kontringen slutade i ett två mot två-läge mot mittbackbjässen Nesta och nämnda Yepes.

Vad någon förmodligen missade att lära colombianen under sina grundläggande år i fotbollen är att inte stöttbryta mot en hyperfarlig yttermittfältare med farten uppe.

– Ett misstag inte ens en ungdomslirare skulle begå, skanderade Glenn Strömberg.

Lennon tog sig enkelt förbi Yepes och slog sedan in bollen till en fristående Crouch som enkelt kunde rulla in bollen i mål. Ett mål som slutligen blev matchens enda.

– Jag tycker att Tottenham gör en bra match, även om jag inte vill kalla det rättvist, men de var helt klart bättre idag, säger en direkt besviken Zlatan Ibrahimovic till Viasat efter matchen.

– Det är inte mycket tänka på och lära oss av de misstag vi gjorde i dag. Samtidigt är Tottenham är starkt lag och nu måste vi helt enkelt vinna i London, säger superstjärnan.

Segern innebär att Tottenham har ett stort övertag i åttondelsfinalen som döpts till "Debutanten mot Veteranen" inför returen på White Hart Lane i London.

Kommentera
Kopiera länk
Dela