Barcelona och världens bästa spelare Messi kom på besök till Emirates Stadium under onsdagskvällen. Det började bra - men slog unga Arsenal till.

Arsenal

Szczesny, Eboue, Clichy, Koscielny, Djourou, Song, Wilshere, Fabregas, Nasri, Walcott, Van Persie

Barcelona

Valdes, Alves, Pique, Abidal, Maxwell, Busquets, Xavi, Iniesta, Pedro, Villa, Messi

LONDON. Arsenal vände och vann på Emirates Stadium under onsdagskvällen. Barcelona dominerade den första halvleken, vilken bortalaget också vann med 1-0.

I den andra halvleken reste sig det unga Arsenal och utnyttjade sina styrkor. 2-1 efter en fantastisk omställning fullbordade det som kan komma att bli en klassisk vändning för The Gunners.

Stora hjältar i hemmalaget blev målskyttarna Robin van Persie och Arshavin. Även Samir Nasri, som låg bakom segermålet, bör ses som en hjälte.

Barcelona utnyttjade svagheter

Arsenal inledde den första halvleken med ett ytterst tätt sätt att spela försvarsspel. Avståndet mellan lagdelarna var väldigt kort och syftet var solklart - här skulle det minsann inte vara tillåtet för Barcelona att rulla boll.

De första minuterna fungerade det bra, med ett giftigt kontringsspel. Walcott erövrade boll och avancerade ett par gånger. Engelsmannens passningar till Fabregas och van Persie blev båda aningen branta, i lägen där en perfekt passning givit drömlägen för hemmalaget.

En annan rush av Walcott slutade med att van Persie drog iväg en hård vänstervolley från nära håll, som Valdés turligt räddade med sin ena axel.

Barcelona åt sig in i matchen och kunde snart utnyttja den ofta alldeles för raka och backlinjen i Arsenal, som blev en följd av det täta avståndet mellan lagdelarna i Arsenal.

Messi hittades i djupled, men brände sitt friläge. Några minuter senare hittade Messi anfallskollegan Villa, som placerade in bollen mellan Szczesnys ben.

2-0 kom när Messi fångade upp returen av Pedros blockade skott. Flaggan var dock uppe och Arsenal överlevde med nöd och näppe.

En kort period av Arsenalinitiativ avslutade den första halvleken, som slutade 0-1.

Arsenal tog sig i kragen

Det Arsenal som kom ut till den andra halvleken kändes som ett lag med en bättre verklighetsuppfattning. Plötsligt gav man inte Barcelona samma ytor, plötsligt hade man en annan aggressivitet och plötsligt vågade man etablera spel på offensiv planhalva.

Förutom en drömchans för Pedro, där han var helt ren med Szczesny, hade Barcelona inte lika många farliga chanser i andra halvlek.

Istället var det Arsenal som skapade chanser, om än inga riktigt tunga i början av halvleken. Cirka kvarten in i halvleken hettade det till rejält på Emirates Stadium.

Pique stod för en kapning, fick syna det gula kortet och missar därför returmötet. Fabregas viftade i samband med frisparken igång publiken, vars engagemang mångdubblades och bar fram hemmalaget.

Wenger satsade offensivt och slängde in Arshavin.

Robin van Persie hittades med 20 minuter kvar i djupled. Istället för att spela in bollen valde holländaren att avsluta hårt intill förstastolpen. En sovade Victor Valdés blev bortgjord och kvittering fick Emirates Stadium att explodera.

Barcelona lyfte upp spelet och öppnade på så sätt upp andra ytor bakåt. Wenger jagade seger och lät dansken Bendtner kliva in på planen, istället för Walcott.

En superkontring med fem minuter kvar där Nasri fick en lång boll i djupled avslutades med ett skott av Arshavin Ledningsmålet fick hela arenan att bli galna och plötsligt var resultatet positivt för hemmalaget.

En klassisk vändning

Vändningen bestod matchen ut, trots att Arshavin nästan höll på att klanta till det i slutminuterna av matchen när han försökte nicka hem bollen till egen målvakt.

Jack Wilshere, stor bollvinnare i Arsenal, bör höjas till skyarna för sin förmåga att hålla igen mittfältet, vinna boll och sätta igång kontringar.

Inför returen på Camp Nou är det en öppen historia, med liten fördel Barcelona i egenskap av hemmalag. Utan Pique och eventuellt utan Puyol blir det dock inte lätt mot van Persie, Walcott, Nasri och company.

/
/
/
/

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.