Måndag 19 Apr
Stockholm

Ramin Nouri: Fotbollsvärlden hatar italienare

Zinedine Zidane verkade inte det minsta ångerfull efter sin "danska skalle".
1 av 5
Zinedine Zidane verkade inte det minsta ångerfull efter sin "danska skalle". Foto: LUCA BRUNO/AP/SCANPIX
Nu i veckan som gick gav Gattuso ut en liknande skalle.
2 av 5
Nu i veckan som gick gav Gattuso ut en liknande skalle. Foto: Luca Bruno/AP/SCANPIX
Och i stället för att bli offret, menar Nouri att han blev den självklara antagonisten - på grund av att han är italienare.
3 av 5
Och i stället för att bli offret, menar Nouri att han blev den självklara antagonisten - på grund av att han är italienare. Foto: Luca Bruno/AP/SCANPIX
4 av 5
Materazzi blev en av världens mest hatade figurer när han blev skallad av Zidane.
5 av 5
Materazzi blev en av världens mest hatade figurer när han blev skallad av Zidane. Foto: DIETHER ENDLICHER/AP/SCANPIX

Ramin Nouri ställer sig frågan varför två italienare, på var sin sida en allvarlig skallning, kan få stämpeln som antagonist, spelförstörare och bli ett allmänt hatobjekt för resten av världen?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Berlin, Olympiastadion 9 juli 2006

Italien och Frankrike spelade om det allra finaste i fotbollsvärlden. Ett VM-guld. Frankrikes hopp vilade på ”The Chosen one”, Zinedine Zidane.

Och det var just fransmännens gunstling som skulle ge Frankrike ledningen tidigt i matchen efter en fullständigt sagolik straff.

Bland ”gli azzurri” fanns samtidigt Marco Materazzi som hade fått chansen när Alessandro Nesta ådrogit sig en skada under gruppspelet. Materazzi var ”The Unchosen one”. Och självklart blev det just Italiens joker som kvitterade efter en väl slagen hörna från Andrea Pirlo.

1-1 stod sig efter 90 minuter och matchen gick därmed till förlängning. I den 110:e minuten utspelade sig något som alla nog vet vid det här laget. Alla vet att Zidane i sin allra sista professionella fotbollsmatch skallade Materazzi i bröstet. Alla vet att Materazzi ska ha sagt något provocerande. Alla vet att han fick rött kort. Och alla vet hur sagan slutade.

När det hela var över gick Zidane från att vara syndabock till att vara offer. Materazzi å andra sidan gick från att vara hjälte till att vara antagonist.

Milano, San Siro 15 februari 2011

I klubbfotbollens finrum tog ett serieledande och Zlataniserat Milan emot ett lurigt och oberäkneligt Tottenham. Tanken hos Milan-spelarna var att allt får hända bara man inte släpper in ett onödigt bortamål.

Ett tag såg det också ljust ut för Milan. Riktigt ljust. De hade matchen i sina händer och var till och med på väg att plocka hem en vinst. Men så kom blixten från den klarblå himlen och så stod det 0-1 till Londonlaget.

Irritationen och frustationen tog över hos de rödsvarta så till den grad att Gennaro Gattuso, en av spelarna i Italiens startelva från VM-finalen 2006, efter slutsignalen skallade Tottenhams assisterande tränare Joe Jordan (med förflutet som spelare i just Milan). Enligt Gattuso ska Jordan ha sagt något provocerande.

Jordan gick från att vara hjälte till att vara hjälte och offer. Gattuso gick från att vara ”syndabock” till att vara antagonist.

I dag

Två historier. Två skallar. Två hjältar? Materazzi trashtalkade och Zidane skallade. Materazzi blev den onde och Zidane den gode. Jordan trashtalkade och Gattuso skallade. Jordan blev den gode och Gattuso den onde.

Hur gick det här till? Skallningar har ju givetvis ingenting på en fotbollsplan att göra. Trashtalk däremot kan jag tycka är en del av sporten. Oväsentliga ord som egentligen inte betyder någonting är ett perfekt sätt att få motståndaren ur balans.

Så man kan tycka att folk borde ha sympatiserat med Materazzi precis som man sympatiserar med Jordan? Materazzi var ju minst lika mycket offer som Jordan. Men riktigt så fungerar det inte i världen.

Italiensk ”galning” som skallar – ond. Italiensk ”galning” som trashtalkar och får en skalle – ond. Så fungerar det. Det spelar ingen roll vad de gör på planen eller vad de råkar ut för. De kommer aldrig målas upp som offer.

Inte ens om Materazzi skulle trashtalka Gattuso varpå Gattuso skulle skalla Materazzi. Inte ens då. Är man ”The unchosen one” så är man.

Skrivet av: Ramin Nouri

Kommentera
Kopiera länk
Dela