Rysk plånbok ska ta död på Uniteds amerikaner

- 01/03/2011, 16:17 -
Abramovich grävde fram än mer guld i kistan för att återigen investera i sin kelgris.
1 av 3

Abramovich grävde fram än mer guld i kistan för att återigen investera i sin kelgris.

TOM HEVEZI/AP/SCANPIX

Roman Abramovich är rejält uppskattad av Chelseasupportrarna. Samtidigt är Glazerfamiljen en av Englands mest föraktade.
2 av 3

Roman Abramovich är rejält uppskattad av Chelseasupportrarna. Samtidigt är Glazerfamiljen en av Englands mest föraktade.

SCANPIX

Samtidigt är Unitedfansen upprörda över Glazerfamiljens sätt att hantera klubben.
3 av 3

Samtidigt är Unitedfansen upprörda över Glazerfamiljens sätt att hantera klubben.

JON SUPER/AP/SCANPIX

Chelseas ekonomi går som på räls med Roman Abramovich i ryggen samtidigt Uniteds ägare kryper på knäna. Nu draddar de två klubbarna samman i en batalj som kan avgöra i vilken stad Premier Leaguepokalen hamnar.

LONDON. Huvudstaden eller knegarorten? Arbetarklassen eller kungligheterna? London eller Manchester?

I någon av dessa två städer kommer med största sannolikhet Premier Leaguepokalen hamna när vi summerar säsongen. Och under tisdagskvällen kan vi få en stor indikation om den stannar i London eller tar flyget upp till nordvästra England.

Chelsea mot United

London representeras för kvällen av det fortfarande nyrika Chelsea, som med oljepengar från Ryssland gick på stor shoppingrunda under januarifönstret. David Luiz och framförallt Fernando Torres handlades in för att lösa små "problem" i Carlo Ancelottis lagbygge.

Lösningarna kostade som bekant dryga 750 miljoner svenska kronor. Och nyförvärven bekräftade många experters farhågor om Roman Abramovichs fortsatta intresse med att driva en ekonomisk dopning.

Röda siffror i United

Motståndarna för kvällen står inför en annan ytterlighet. Den amerikanska ägarfamiljen Glazer har hamnat i ekonomisk kris efter att deras shoppingcenterimperium på andra sidan Atlanten mer liknar ett svart hål på stjärnhimlen än ett företag som genererar svarta siffror.

Den stora investeringen från Malcolm Glazer i vintras blev förlängningen av Wayne Rooneys kontrakt. Ett avtal som såg Liverpoolsonens lön stiga med dryga 50 procent.

Förlängningen gav nästan omgående utdelning. Inga fler prostituerade har talat ut i The Sun. Coleen Rooney dyker upp i allehanda damtidningar med ett leende på läpparna och den unga Kai börjar oturligt allt mer likna sin fader. Harmonin har återfunnit sig och så har även målskyttet.

Men under tisdagskvällen ska det smälla mot tuffast tänkbara motstånd. På en arena där United inte lyckats trycka gasen i botten och leverera enligt Alex Fergusons utstuderade planer.

Ingen förlust sedan 2002

Statistiken talar i klar fördel för hemmalaget som de tio senaste matcherna på Stamford Brigde mot nämnda United inte förlorat en enda av dessa. Dessutom har laget endast släppt in fyra mål och The Guardians krönikör Kevin MacCarra hävdar att "matcherna mot United tenderar att alltid lyfta Chelsea till oanade nivåer."

Vad som återstår är en drabbning mellan ett nyrikt hemmalag mot ett bortalag i en ekonomisk kris som mycket väl skulle kräva statligt stöd för att lösa. De svarta siffrorna från 90-talet har i dagens United förvandlats till räntebetalningar och arvodeavgifter.

Men det är inget som verkar ha stoppat Ferguson från att fortsätta hoppas på ett nytt ligaguld. Ett ligaguld som åtminstone tillfälligt skulle få det stora svarta hålet att framstå som en liten röd dvärg på stjärnhimlen ovanför arbetarstaden i nordvästra England.