Plymouth Argyle kan bli nästa offer i den gigantiska bubblan som är engelsk klubbfotboll.
Plymouth Argyle kan bli nästa offer i den gigantiska bubblan som är engelsk klubbfotboll. - Foto: SCOTT HEPPELL/AP/SCANPIX

Här är jättebubblans nästa offer

England kan få uppleva en ny härva i likhet med den som Portsmouth gick igenom för drygt ett år sedan.– Styrelsen har levt i förnekelse, säger klubbens oberoende rådgivare.


Mer läsning i frågan:

Manchester Uniteds fria fall har Nyheter24 rapporterat om tidigare. Bland annat har bojkotten mot klubben inneburit att Old Trafford har 3 800 färre säsongsbetalande åskådare.

PLYMOUTH. Att den engelska klubbfotbollen är på väg att gå mot en Wall Street-liknande krasch är det inte många som kan ha missat. En bubbla av episka proportioner är på väg att spricka.

Bland annat Manchester United har skulder på över 8,5 miljarder, varav merparten av lånen ska betalas av med en 16 procentig ränta. Något som kan bli den anrika klubbens död. Men de mesta mästarna är sannerligen inte ensamma.

Pengarna gick upp i rök

Nu är även en de brittiska öarnas mest hyllade klubbar på väg att gå inför kraschlandning. Plymouth Argyle ansågs av förbundet och de ekonomiska experterna som en förebild för hur man driver en fotbollsklubb.

Allt gick som smort, fakturor betalades i tid och bakom föreningen stod ett koppel av lokala affärsmän som drev klubben av passion i stället för kortsiktig profit. Laget spelade en underhållande fotboll i Championship och livet lekte.

Men något gick direkt åt helvete. Pengarna gick upp i rök och kvar står en klubb på sina bara knän.

Såpbubblan är på väg att ge vika.

Fem dagar på sig

Plymouth Argyle har endast fem dagar på sig att komma över 30 miljoner svenska kronor. Annars går klubben i konkurs och det engelska fotbollsförbundet får ytterligare en anledning att inte agera.

Hur kunde det gå så fel? Vad var det som fick klubben att likna en grevéost i boksluten?

Peter Ridsdale agerar som oberoende rådgivare i klubbens tuffa tider. Han menar att Plymouths styrelse levt i fullständig förnekelse om klubbens finansiella situation. Att styrelsen inte tagit de enorma problemen som rådit på allvar.

– Detta trots att man inte kunde betala ut löner till spelarna och de drygt 60 personerna som arbetar inom föreningen. Och många av dem ser sitt jobb med Plymouth Argyle som sitt huvudsyssla.

– Om klubben inte kommer över 30 miljoner inom de närmaste dagarna kan de inte hålla sig över ytan. Klubben kommer att gå under.

Även om det inte är en av de större klubbarna på de brittiska öarna som är på väg mot administration, så är det fortfarande en i raden av indikatorer om att något är på väg utför. Att bubblan som är modern klubbfotboll är på artificiell andning.

Portsmouth och Plymouth har endast varit små ryckande vindar, men en storm är antågandes. Och frågan är nu vilken klubb som blir nästa att gå under?

Ta del av ett längre reportage om Manchester Uniteds förfärliga läge:

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!