Jean-Marc Bosman tillsammans med en annan spelare som gjort stort avtryck i den sport som kallas "The beautiful game".
1 av 2
Jean-Marc Bosman tillsammans med en annan spelare som gjort stort avtryck i den sport som kallas "The beautiful game". - Foto: CESAR RANGEL/AP/SCANPIX
Jean-Marc Bosman.
2 av 2
Jean-Marc Bosman. - Foto: PRESSENS BILD

Proffsen vägrar hjälpa alkoholiserade Bosman

Mannen bakom "Bosmandomen" har hamnat i en djup ekonomisk kris samt lider av en djupgående alkoholism.


Bosmandomen

Jean-Marc Bosman blev aldrig en stor internationell superstjärna. Desto mer välkänd blev han efter att hans stämningsansökan gick igenom och sedermera förvandlades till prejudikat.

Bosman stämde sin dåvarande klubb - F.C. Liege -  efter att den franska klubben, Dunkerque försökt köpa loss honom. Men Liege vägrade släppa Bosman trots att spelaren inte längre stod under något kontrakt.

Domens konsekvens har blivit enorma. Numer har spelare enorm makt när det kommer till kontraktsskrivning när de kan vägra att skriva på och tvinga sin arbetsgivare att släppa honom utan någon som helst ersättning.

AWANS. Att de internationella superstjärnorna inom fotbollsvärlden länge stått i skuld till Jean-Marc Bosman är inget som kan ha undgått många supportrar och fans av "The beautiful game".

Men att spelare debatterar frågan öppet och offentliggör sina åsikter om det kontroversiella domslutet hör till ovanligheterna. När väl frågan lyfts fram har mängder med spelare bara valt att vifta bort implikationerna av "Bosmandomen".

Nu har dock diskussionen fått rejäl fart igen. Jean-Marc Bosman har nyligen deklarerat att han behöver hjälp. Både hjälp med sin djupa alkoholism men han söker även ekonomisk stöd från bland annat Fifpro - de professionella fotbollsspelarnas fackförening.

Belgarens argument är att han givit fotbollsspelare världen över mångmiljonbelopp i löner som de utan honom inte skulle ha sett röken av. Pengar de aldrig skulle ha haft chansen att tjäna om det inte hade varit för hans uppoffrande hållning i domstolen.

Men det är inte alla spelare som är villiga att slussa sina miljoner till en nersupen, förlupen och urfattig "martyr".

"Jag tror inte att hans inställning var särskilt annorlunda från vilken Premier League-spelare som helst. När han bestämde sig för att bekämpa orättvisorna gjorde han det för att tjäna pengar - inte för att gå in i väggen som en slags martyr" skriver The Guardians anonyma krönikör, "The Secret Footballer".

Den anonyme skribenten frågar sig var de miljoner som Bosman blev tilldelad tog vägen?

"Vad hände med de två husen och den glänsande BMW:n som stod på garageuppfarten?"

Det blev under veckan offentligt att Bosman sökt socialbidrag för att hålla sin ekonomiska situation över ytan. Frågan är självfallet hur pass många styrelsemedlemmar som är villiga att punga ut en peng för en man som förändrade fotbollen för evigt.

"Frågan man däremot med glädje kan ställa sig är, var är alla dessa agenter som tjänat ofattbara summor på domen i Belgien?"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Svennis" vädjan: Ge Tomasson tid

Palmers snabba hattrick – avgjorde mot Everton

idag 01:06
Cole Palmer bjöd på stor show i Chelseas hemmaseger, 6–0, mot Everton.

Ny seger – Malmö upp i topp

igår 21:10
Tredje raka segern och hela 11–1 i målskillnad. Malmö FF har fått en kanonstart på allsvenskan. Det är en stabil match, vi åker hit och vinner med 4–0, säger Sebastian Nanasi efter mötet med Värnamo

Första segern för Häcken – efter målfest

igår 20:54
Säsongens första seger (4–3) i fotbollsallsvenskan är ett faktum för Häcken, efter ett målrikt och svängigt möte med Brommapojkarna på måndagen. Vi tar tre poäng, det är hur viktigt som helst, säger målskytten Julius Lindberg i Discovery+.

Ymers vändning – ser ut att göra comeback

igår 15:30
Svenske tennisspelaren Mikael Ymer ser ut att sikta på en comeback. 25-åringen antyder att han satsar vidare när hans avstängning – efter brott mot dopningsregler – går ut i början av nästa år.

Ståhls guldtränare om rekordkasten: "Känns fel"

igår 15:16
Det längsta damkastet på 35 år ena dagen, nytt världsrekord på herrsidan den andra. Men helgens diskustävlingar i Oklahoma går inte att ta på allvar, säger Daniel Ståhls tidigare tränare. Jag har sagt i 20 år att jag tycker att det är fel, säger Vesteinn Hafsteinsson till Aftonbladet.