Från straffpunkten kom argentinarens andra mål för kvällen.
Från straffpunkten kom argentinarens andra mål för kvällen. - Foto: Felice Calabro'/AP/SCANPIX
Messi var återigen tungan på vågen för FC Barcelona.
Messi var återigen tungan på vågen för FC Barcelona. - Foto: Manu Fernandez/AP/SCANPIX
Lionel Messi pekar mot himlen efter sitt fullständigt makalösa mål mot Arsenal.
Lionel Messi pekar mot himlen efter sitt fullständigt makalösa mål mot Arsenal. - Foto: Manu Fernandez/AP/SCANPIX

Lionel Messi var långa stunder en frusen staty av sitt vanliga jag, men under ett fåtal minuter visade han med sina magiska fötter att han sannerligen är världens bäste fotbollsspelare.

Kontroversiella domslut

Trots att Barcelona under långa stunder levererade en fotboll som inte riktigt ska vara möjlig att prestera, kommer efter spelet handla om något betydligt mycket tråkigare.

Dels blev Robin van Persie utvisad efter två gula kort. Där det andra kortet kom efter att holländaren avslutat trots att linjedomaren vinkat för offside.

Minuter senare Barcelona en något tveksam straffspark, som Messi sedermera enkelt rullade in vid höger stolprot.

BARCELONA. Att FC Barcelona var ett sagolikt duktigt fotbollslag har de gång efter annan bevisat men under kvällens drabbning satt fotbollsvärlden och skanderade unisont:

"Katalaner, katalaner, överallt är det katalaner".

"Blaugrauna" spelade ut efter hela sitt register. Små nätta passningar blandades med bländande tekniska nummer. Och när de väl förlorade bollen sprang de som frenetiska fårhundar för att valla in kulan till egen ägo igen.

Men trots det enorma spelövertaget skapades inte några särskilt stora målchanser. Lionel Messi var sitt sedvanliga jag när allt inte går hans väg. Stillastående precis mellan motståndarnas mittfält och backlinje - utan en tendens till djupledslöpningar eller defensivt ansvar.

Trots det tafatta spelet är det inte förutan som argentinaren blev utnämnd till världens bäste fotbollsspelare.

Övertiden i den första halvleken var långt gången när Andrés Iniesta fick kontroll över bollen utanför Arsenals straffområde.

Det makalösa målet

På klassiskt manér drog så äntligen den korte Messi iväg på en dold löpning in framför mål. Iniesta chippassade kulan genom försvarslinjen. Messi fick inledningsvis en tå på lädret och när Manuel Almunia kom rusandes ut från mållinjen trodde 90 000 på Camp Nous branta läktare att chansen var över.

De dryga 140 miljoner tevetittarna trodde likadant.

Men på ett smått mirakulöst och fullständigt briljant vis fick Messi först bollen över målvakten och avslutade sedan direkt på volley - ett mål som innebar att Barcelona temportärt var klara för kvartsfinal.

Domaren blåste direkt efter det magiska numret av de första 45 minuterna. Vid en närmare titt på statistiken blev det än mer uppenbart att arrangörerna utan att skämmas kunde struntat i hemmalagets målbur. Barca hade 300 lyckade passningar - Arsenal 42.

Första drabbningen i minnet

När de två lagen kom ut till andra halvlek såg man snabbt att matchen på Emirates Stadium fortfarande fanns färskt i minnet. Barcelona tappade kommandot, Arsenal såg hungrigare ut.

Den enorma anstormningen kom helt av sig och Londonklubben kunde slutligen kvittera och därmed ta ledningen i åttondelsfinalen. Något talande var det självfallet en Barcelonapanna som var sist på bollen - närmsta Arsenalspelare befann sig drygt två meter ifrån händelsen.

Men efter målet blev spelövertaget totalt. Barcelona ställde upp med sin symfoniorkester och slängde fram Beethovenstycken på Mozartkonsterer. Arsenal hade inget att sätta emot.

Av bara farten kunde en för kvällen strålande Xavi Hernandez göra 2-1 innan Messi fastställde slutresultatet till 3-1 från straffpunkten.

Åttondelsfinalen slutade sammanlagt 4-3 till Barcelona trots stark slutforcering från Arsenal.