Louis van Gaal klargjorde att den tyska ligan är klart bättre än Serie A.
1 av 3
Louis van Gaal klargjorde att den tyska ligan är klart bättre än Serie A. - Foto: Matthias Schrader/AP/SCANPIX
"Det är ungdomarna som gjort tysk fotboll så bra", säger det tyska fotbollsförbundets ordförande, Reinhard Rauball .
2 av 3
"Det är ungdomarna som gjort tysk fotboll så bra", säger det tyska fotbollsförbundets ordförande, Reinhard Rauball . - Foto: Luca Bruno/AP/SCANPIX
Bastian Schweinsteiger firar segern borta mot Inter.
3 av 3
Bastian Schweinsteiger firar segern borta mot Inter. - Foto: Antonio Calanni/AP/SCANPIX

Därför har Tyskland krossat Serie A

Nyheter24 analyserar läget i de två ligorna som tampas om tredjeplatsen på Uefas rankning inför tisdagens stora drabbning mellan Bayern München och FC Internazionale.


Toppen av Uefas koefficient:

1. England: 82.928.

2. Spanien: 77.329.

3. Tyskland: 68.103.

4. Italien: 59.981.

5. Frankrike: 53.511.

6. Portugal: 44.596.

7. Ryssland: 43.541.

8. Ukraina: 42.550.

9. Holland: 38.796.

10. Turkiet: 35.050.

MÜNCHEN. Bundesliga gick så sent som i fjol om den italienska högstadivisionen på Uefas ranking.

Serie A tappade då den åtråvärda fjärde Champions Leagueplatsen till en liga som länge spelat sitt spel inför en fantastisk hemmapublik utan att nå ut till den breda massan på kontinenten.

Detta är något som Nyheter24 dokumenterat tidigare, men nu kan man gå djupare in på analysen av vad som står bakom förvandlingen. Vad är det som hänt med mentaliteten? Varför har Serie A tappat en bit av sina glamour samtidigt som tyskarna stått för flykt och flärd?

Gemensam satsning

Tyskland var under mitten av 90-talet en kraft att räkna med. Bayern München gick ofta väldigt långt i bland annat Champions League och bara några år innan södra tysklands triumf fick industristaden Dortmund fira när dess Borussia Dortmund plockade hem klubbfotbollens mest ärofyllda pokal.

Därefter gick tysk fotboll i ide. Den bästa fotbollen kunde man se på arenor som San Siro, Old Trafford och Santiago Bernabeu. Och även om den italienska nationalsporten började tappa redan här, dominerade de fortfarande på den europeiska skådeplatsen.

Ungdomarna visar vägen

Men nu har andra tongångar börjat lyftas från tyskarna. De har helt plötsligt börjat stötta varandra. När Bayern München, som både är nationens mest älskade och hatade lag, gick till final i fjol kunde man höra konkurrenterna vädra åsikter som - "Det är åtminstone bra för Uefa-koefficienten", eller "det här lyfter tysk fotboll".

Att de sedermera förlorade mot ett lag från stövellandet bidrog inte till en mental kollaps eller en sänkning av stödet för de klubbar som tävlade i de stora cuperna.

Tvärtom bemöttes lagen med sympati. De hyllades av förbundsbaser. Reinhard Rauball, ordförande för det tyska fotbollsförbundet, valde att lyfta fram den gedigna ungdomsverksamheten som stöttepelaren i den nya tyska fotbollen.

– Jag är övertygad om att vi med våra nya ungdomar en dag kan gå om även den spanska ligan, sa han.

Italien rasar

Däremot fanns det, trots Inters makalösa trippel och José Mourinhos mirakel, bara skandalrubriker att läsa bland de italienska tidningarna.

"Fotbollen i Italien håller på att smälta bort", skanderade bland annat Gazzetto Dello Sport och fortsatte:

"De senaste åren har vi sett en stadig neråtspiral för italienska klubbar. Publikkaos, sporadiskt fiasko i Europa och korruptionshärvor innebär att vi måste förändra sporten från grunden om vi ska kunna konkurrera med övriga länder."

Som ytterligare bevis för hypotesen om att Tyskland förpassat Italien till diket får man något överraskande från sparkade Bayern Münchentränaren Louis van Gaal.

– Bundesliga har en otroligt hög standard och det var inte direkt något jag förväntade mig när jag anlände här. Tysk klubbfotboll hör till de absoluta bästa och kan utan tvekan konkurrera med den engelska och spanska ligan, säger holländaren.

Och notera väl att han medvetet utesluter Italien från listan över de bästa ligorna i Europa.

Höjdpunkterna från Inter mot Bayern München:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!