Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Många proffs lider av spelmissbruk"

- 19/03/2011, 12:55 -
Många proffs lider av långt gånget spelmissbruk.

Många proffs lider av långt gånget spelmissbruk.

Malin Hoelstad / SvD / SCANPIX

The Guardians hemlige krönikör beskriver hur utbrett spelberoendet är bland fotbollsproffsen. Han berättar ingående om vilka summor de spenderar och varför de med största sannolikhet gör det.

LONDON. Att de europeiska proffsen tjänar hutlösa summor råder det ingen större debatt kring. Däremot rasar diskussionerna kring hur mycket de tjänar.

Men nu har även debatten kring hur spelarna spenderar sina pengar dragit igång. Den hemlige fotbollsspelaren som återkommande släpper intresseväckande krönikor för tidningen The Guardian, ifrågasätter nu spelarnas sätt att spendera sina enorma löner och arvoden.

Framför allt riktar han kritiken mot proffsens spelmani. En gamblingmani som angränsar till spelmissbruk. Varför det är så utspritt bland fotbollsspelarna har den hemlige krönikören inget direkt svar på, men han misstänker att följande ingredienser är aktiva anledningar:

"Mycket fritid, enorma summor pengar vid ung ålder och en hel del alkohol ger en potent mix som gör dessa människor till spelgalningar. Lägger man därtill en del grupptryck, girighet och självsäkerhet som överskrider det vanliga - blir det en tidsinställd bomb."

Att spelarna har seriösa problem med sitt spelberoende är en självklarhet. När lekmännen kan slänga in tjugo kronor på att Manchester United besegrar Bolton är det inte många som visar sitt missnöje. Men när en fotbollsspelare slänger in över 100 000 svenska kronor på ett lag från öststaterna måste det ses som ett problem.

När spelare som vinner slänger runt pengarna som om de var monopolslantar. När lirarna bevisar att de tappat all respekt för pengarna, tappar även allmänheten all respekt för spelarna - och det är det som är det stora problemet.