Villareal gick segrande ur striden mot Atletic Bilbao.
1 av 2
Villareal gick segrande ur striden mot Atletic Bilbao. - Foto: Alvaro Barrientos/AP/SCANPIX
Cynismen blev den vägvinnande taktiken i toppmatchen på Estadio San Mamés gräsmatta.
2 av 2
Cynismen blev den vägvinnande taktiken i toppmatchen på Estadio San Mamés gräsmatta. - Foto: Alvaro Barrientos/AP/SCANPIX

Villareals cynism visade vägen mot baskerna

Den spanska fotbollen har aldrig gjort sig känd som den defensiva fotbollens hemstad. Men i kvällens toppmatch vann Villareal mycket tack vare en sällan skådad cynism och kampvilja.


Bakom Barca och Real

Bakom de två giganterna i spansk klubbfotboll återfinns en drös av gedigna klubbar med stora stjärnor. Bland dessa finner man Villareal, som vid skrivande stund parkerar på en fjärdeplats.

Guiseppe Rossi, Marco Ruben och Carlo Marchena är bara några av de stora spelarna i den gula ubåten.

Utöver Villareal finns Valencia på en tredjeplats, Espanyol och Atletic Bilbao.

BILBAO. I skymundan av de två största lagen i Spanien drabbade Villareal samman med Atletic Bilbao i Baskien. Kamperna mellan mittenlagen i Primiera Divsion blir ofta kampfyllda matcher. Så även denna kväll.

Bortalaget lyckades ta ledningen genom Marco Ruben och spelade därefter klokt efter sina premisser. Den gula ubåten gick aldrig bort sig och blev aldrig psykade av den fanatiska hemmapubliken.

I England kan matcherna utanför den absoluta toppen ofta stagnera. De kan bli tråkiga, förutsägbara och sakna all form av taktisk disciplin. Men trots att kvällens lag visade upp lysande teknik och taktiska drag, visade de även upp de mer positiva sidorna av den engelska fotbollen.

Tacklingarna flög varstans man tittade på planen. Långt i från fult, men tufft. Hårt, men aldrig oschysst. Matchen var full av energi och trots Villareal ordningsamma spel kom Atletic Bilbao fram till mängder med chanser.

Men matchen slutade 1-0 till bortalaget. Ett resultat som befäste Villareals plats bland de fyra åtråvärda Champions League-platserna.

För baskerna är det bara att kämpa vidare för att återvinna formen som nu verkar ha försvunnit - två raka förluster är inget som går bra hem på Estadio San Mamés.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stina Nilsson byter sport – lägger av med skidskyttet

VAR-domare anklagades av PL-klubb - ska döma EM

Uefa ger VAR-domaren Stuart Attwell grönt ljus att döma EM i Tyskland i sommar. Detta efter att Attwell anklagats för att döma emot Nottingham Forest i matchen mot Everton.

Förlorade benet i Hamas attack – ska spela EM

2 timmar sedan
När Hamas attackerade en musikfestival den 7 oktober förlorade Ben Binyamin sitt högra ben. Nu ska han vara med i EM för amputerade fotbollsspelare. Jag trodde aldrig att jag skulle spela fotboll igen, säger han.

Apple nära rättigheterna till nya klubblags-VM

2 timmar sedan
Teknikjätten Apple ska vara nära ett avtal med Fifa om TV-rättigheterna till nästa års klubblags-VM, enligt New York Times.

Svensken återupptog karriären – hos CL-mästaren

2 timmar sedan
Från målvaktstränare i Alingsås – till målvakt hos Champions League-mästaren Magdeburg. Mikael Aggefors, 39, är tillbaka i hetluften igen.

Nyberg klar som domare i fotbolls-EM

2 timmar sedan
Herrlandslaget tog sig inte till fotbolls-EM i sommar, men en svensk domartrio får i alla fall göra resan till Tyskland. 35-årige huvuddomaren Glenn Nyberg är tillsammans med sina assisterande domare Andreas Söderkvist och Mahbod Beigi uttagna till EM, som inleds den 14 juni, skriver Aftonbladet.