Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fansen kräver ståplats

- 23/03/2011, 12:10 -
Hillsboroughkatastrofen krävde 96 människoliv.
1 av 3

Hillsboroughkatastrofen krävde 96 människoliv.

ARKIV

"You'll Never Walk Alone" har aldrig rungat med samma kraft som den 15 april 1989.
2 av 3

"You'll Never Walk Alone" har aldrig rungat med samma kraft som den 15 april 1989.

PAUL THOMAS/AP/SCANPIX

Årligen hyllas de 96 offren på årsdagen för katastrofen.
3 av 3

Årligen hyllas de 96 offren på årsdagen för katastrofen.

PAUL THOMAS

Inför årsdagen på den största katastrofen i engelsk fotbolls historia vill fansen nu återintroducera ståplats.

LONDON. Den 15 april 1989 skedde det som inte fick ske. Polisen slog upp dörrarna på vid gavel till Sheffield Wednesdays hemmaarena, där Liverpool skulle möta Nottingham Forest i FA-cupen, och fansen började strömma in.

Men i stället för att se på fotboll fick de se sina kamrater krossas till döds. Kalabaliken blev total. Och än värre blev det när alla Liverpoolsupportrarna desperat försökte fly från folkhavet.

96 människor förlorade sina liv den dagen.

Och sedan den dagen har händelsen varit ett stort ärr i den engelska fotbollen, men nu vill fansen göra ett större ingrepp - en skönhetsoperation.

Ansvariga för Football Supporters' Federation vill låta supportrarna vara just supportrar. Den engelska motsvarigheten till Svenska Supporterunionen vill återintroducera ståplats på Premier Leauges läktare.

Motstånd

Det engelska fotbollsförbundet är dock aktivt emot förslaget. De anser att det kommer bli för dyrt att omvandla existerande terasser till ståplats. Dessutom hävdar de att säkerheten inte längre kan garanteras.

– Ingen kan lova att ingen kommer till skada. Om förslaget går igenom är det mycket som talar för att vi faller tillbaka till hur det var för flera decennier sen. Hillsborough finns fortfarande på många människors näthinnor, säger en representant från förbundet till The Guardian.

Men samtidigt finns det röster, även i det brittiska parlamentet, som vill få tillbaka den magiska stämningen på engelska läktare. En stämning som länge saknats.

– De äkta fansen har varit de stora förlorarna i många år nu, de har behövt betala allt högre biljettpriser för att sitta. Och det sista de vill är att sitta, säger Don Foster från det Liberala partiet.

Att biljettpriserna stigit med nästna 900 procent sen dess är också det ett argument. Ett pris som enligt The Guardian "drivit en hel generation av unga vuxna bort från Premier League".

Dokumentär från händelsen. Varning för starka bilder: