Söndag 18 Apr
Stockholm

Strejk hotar den spanska ligan

1 av 2
Det spanska fotbollsförbundets ordförande, Jose Luis Astiazaran, ses här tillsammans med Real Madrids president Florentino Perez.
2 av 2
Det spanska fotbollsförbundets ordförande, Jose Luis Astiazaran, ses här tillsammans med Real Madrids president Florentino Perez. Foto: Arturo Rodriguez/AP/SCANPIX

Det spanska fotbollsförbundet har utlyst allmän strejk till omgången som spelas nästa helg.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Kraftig snedfördelning

Det råder en kraftig snedfördelning av de ekonomiska förutsättningarna i den spanska fotbollen.

Barcelona och Real Madrid håvar hem merparten av tevekakan. Närmare 80 procent av teveintäkterna går till de två storklubbarna.

MADRID. Det är något av en absurd situation som uppstått i La Liga. Det spanska fotbollsförbundet vill tillsammans med sina elitklubbar och spelare gå ut i strejk.

Anledningen är att den spanska staten har som lag att åtminstone en match måste vara gratis för folket att se. Matcherna som utspelar sig under lördagar klockan 22, sänds därför i public service-anknytna kanaler.

Strejken är utlyst till den 3 april. Om parterna inte kommer överens, så är det mycket som talar därför att den spanska ligan först avslutas en bit in på juni månad. Allt för att klubbarna ska tjäna mer pengar.

"LFP (spanska förbundet) står fast vid sitt beslut. Matcherna som skulle spelas den 3 april kommer att skjutas upp till dess att konkret utveckling i dialogen med regeringen sker", skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Diskussionerna rasar självfallet kring huruvida föreningarna har tagit ett steg för långt.

"Hur kan elitklubbarna vara så giriga att de inte vill låta fattiga familjer ta del av världens vackraste sport?" frågar sig krönikörer på den iberiska halvön.

Kommentera
Kopiera länk
Dela