Lördag 8 Maj
Stockholm

Så mycket drar toppklubbarna in på teverättigheterna

Det är enorma summor pengar i omlopp när det kommer till de europeiska toppligorna.
Det är enorma summor pengar i omlopp när det kommer till de europeiska toppligorna. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

De europeiska toppligorna drar in enorma summor pengar på teveavtalen, men nu har det avslöjats exakt vilka summor det handlar om.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Topplistan:

1. England: 1 179 miljoner euro.

2. Italien: 911 miljoner euro.

3. Frankrike: 668 miljoner euro.

4. Spanien: 500 miljoner euro.

5. Tyskland: 412 miljoner euro.

PARIS. Det kommer som en föga stor överraskning för fotbollsvärlden att teverättigheternas inverkan på spelet har ökat dramatiskt sedan början av 90-talet. Men nu har summorna som är involverade nått nya höjder.

Premier League kunde under 2010 plocka ut hisnande 1 179 miljoner euro, vilket motsvarar 10 616 789 905 kronor. För att sätta summan i ett sammanhang tjänade Manchester United och de andra klubbarna mer på teve än vad Eritreas sammanlagda BNP uppgick till året 2009.

Zlatan lockar

Med sina 911 miljoner euro landar fotbollens förlovade land, Italien, på en något överraskande andraplats över vilken nation som rakar in mest stålar från teverättigheterna.

Spanien är med sina ynka fyra och en halv miljard svenska kronor endast fjärde bästa land på att hantera de enorma summorna som kommer från bolag som Viasat, TV4 och Sky Sports.

Snedfördelning

Något överraskande lockade således den franska ligan med Kim Källström och Didier Deschamps in mer pengar från sina teveavtal än vad Lionel Messi och Cristiano Ronaldo lyckades ge till den spanska motsvarigheten.

Självfallet är anledningen till denna fördelning att man i Spanien inte förhandlar om tevekontrakten i gemensam klump utan att det sker klubb för klubb.

Något som har lett till att Barcelona tillsammans med Real Madrid uppskattningsvis käkar upp 75 procent av de fyra miljarderna som årligen levereras till La Liga.

Kommentera
Kopiera länk
Dela