Vad sysslar italienarna med?
1 av 2
Vad sysslar italienarna med? - Foto: Nicola Pozzi/AP/SCANPIX
Ny Calciopoli på ingång?
2 av 2
Ny Calciopoli på ingång? - Foto: Felice Calabro'/AP/SCANPIX

Nouri: När ska italienarna lära sig?

Den italienska fotbollen har nästan förlorat all trovärdighet i den övriga världen och värre kan det nu bli. Nästa stora skandal tornar upp sig i stövellandet i södra Europa.


Calciopoli

När den italienska fotbollen senast var i gungning var när det uppdagades att högt uppsatta makthavare i fotbollsvärlden utnyttjat sina kontakter och positioner för att välja ut lojala domare till specifika matcher.

Värst drabbad blev som alla vet Zlatan Ibrahimovics forna klubb Juventus.

Luciano Moggi hade varit så involverad i domarmanipulationen att "den gamla damen" blev tvångsdegraderade till Serie B. Där fick de även starta säsongen med 30 minuspoäng.

Den 31:a omgången i Italien var inte som vilken omgång som helst. Det var nämligen omgången då de två tabelltoppande Milanolagen gjorde upp i ett stekhett derby, då Napoli och Lazio visade världen allt vad fotboll innebär, då Catania tog emot Palermo i slaget om Sicilien, då två klassiska storlag körde armbrytning om en plats ute i Europa. Dessutom var det omgången då Chievo och Sampdoria drabbade samman.

Intressanta matcher, inte sant? Nu vet jag vad ni tänker.

Vad är så speciellt med Chievo – Sampdoria?”. Jo, den slutade 0-0. Det märkvärdiga med detta resultat var att det för många var årets mest förutsägabara.

Många hävdar att matchen var riggad och - enligt mig - vore det bara korkat att tro något annat.

Suspekt oddssättning

Det hela började med att jag som vanligt inför en helg gick in på min sedvanliga spelsajt för att utforska spelutbudet med hopp om att hitta några matcher av spelvärde. Det jag fann bland alla lagnamn och siffror var en mycket suspekt oddssättning.

3.80 på Chievo. 6.50 på Sampdoria. 1.53 på kryss! För er ovana spelare kan jag säga att 1.53 på ett kryss är ett anmärkningsvärt lågt odds, det är betydligt mycket vanligare med siffror som angränsar 3-strecket.

Någonting luktade illa. Men samtidigt hade jag hopp om att något hade blivit tillfälligt fel. Så jag skyndade mig för att sätta en röding på Chievo innan felet korrigerades.

Maffia?

I Italien används spelandet som ett sätt för maffiaorganisationer att tvätta pengar. Enkla pengar som är svåra att spåra. Fotbollsligorna är då rena guldgruvan för alla maffiosi. Särskilt med tanke på att de sätter pengarna på ett rimligt resultat och sen ser till att det även slutar så.

Fram till torsdagen hade det spelats för runt fyra miljoner kronor på den matchen hos spelbörsen Betfair - varav nästan allt på kryss. Detta urartade fullständigt fram emot helgen. En halv miljon hade då spelats på vinst för Chievo, en kvarts miljon hade spelats på Sampdoria och runt 14 miljoner (!) på kryss.

För att sätta detta i perspektiv kan jag säga att snittet på hur mycket det spelas på en vanlig Serie A-match ligger på runt en miljon. West Ham spelade mot Manchester United i lördags och endast några hundra tusen hade då spelats på den matchen.

Hårt straff kan vänta

Så ni förstår varför man kliar sig i skägget när Chievo och Sampdoria spelade lika. När man såg vad som var i full görning på spelbörserna var det snack om att ställa in matchen. En utreding påbörjades redan innan matchen startat, vilket är väldigt ovanligt i Italien. Oftast startar utredningar efter matcherna.

För bara en vecka sen i Serie B spelade serieledande Atalanta lika mot mittenlaget Padova i en match som också påstås ha varit riggad. Utredning startades och Atalanta som är på väg tillbaka till Serie A riskerar nu att åka ner en division eller två om de åker dit. Det blir då ganska snarlikt det fall som Genoa råkade ut för i mitten av 00-talet.

Men det var inte bara drabbningen mellan Chievo och Sampdoria som det luktade mögligt mygel om denna helg. Även Brescias match mot Bologna ryktas ha varit riggad.

Man blir så trött på det här. Har de glömt? Totonero-skandalerna? Calciopoli? Det lönar sig inte. När ska de här italienarna lära sig? Önskar jag hade något svar på den frågan. Allt jag vet är att det var sista gången jag såg den där femhundringen.

//Ramin Nouri

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

1 timme sedan

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

1 timme sedan
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.