Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Storspelarna återvänder - bäddat för stjärnornas krig

- 05/04/2011, 12:46 -
Ronaldo och Bale är spelklara inför kvällens stora match mellan Real Madrid och Tottenham Hotspurs.

Ronaldo och Bale är spelklara inför kvällens stora match mellan Real Madrid och Tottenham Hotspurs.

SCANPIX

Både Cristiano Ronaldo och Gareth Bale kommer att delta i kvällens kvartsfinal i Champions League mellan Real Madrid och Tottenham Hotspurs.

MADRID. Den allsvenska starten glider alltid förbi som ett efterlängtat vårtecken, men lämnar ofta publiken i ett slags antiklimax.

Premiäromgången ger alltid blodad tand, man vill alltid ha mer och man vill snabbt tillbaka till arenan för att återigen få se proffsen i svensk elitfotboll göra upp.

Men sen kommer smällen.

Årligen infaller startskottet för allsvenskan i samband med slutspelet i Champions League - och man tvingas helt enkelt att byta kanal om man inte ska drabbas av klassisk svensk vårdepression.

Två olika sporter?

Nedstämdheten har sin utgångspunkt i klasskillnaderna. Hjärnan tvärställer efter kanalbytet och man börjar undra vad de grundläggande likheterna är mellan två till synes helt olika sporter.

I allsvenskan fick vi exempelvis i Stockholm se ett makalöst skådespel från läktarhåll. På gräsmattan utspelade sig däremot en korsning mellan curling och nybörjar-schack. Pjäserna rörde sig, farten var hög, spänningen likaså. Men talangen lös ofta med sin frånvaro.

Gång efter annan fick man känslan av att bollen var en tio kilo tung sten. En sten, som spelarna inte kunde rubba annat än med en spark åt helt fel håll.

Andra puckar i kväll

Under tisdagskvällen spelas däremot de första matcherna av Champions Leagues kvartsfinaler. Först ut är Real Madrid mot Tottenham samt Inter mot Schalke 04.

Med all respekt för Raùl Gonzalez Blanco och Wesley Sneijder - de flesta fotbollsentusiaster ser fram emot en pulserande drabbning på den iberiska halvön.

Nu är dessutom två av världens bästa spelare tillbaka från sina respektive skador.

Cristiano Ronaldo och Gareth Bale kommer dundra ner längs samma kant. Längs samma vindsnabba isbana. Och detta bara drygt 24 timmar efter att Martin Mutumba stångat sig blodig mot Kebba Ceesay.

Bale samt Ronaldo som framstår som trollkarlar på en fotbollsplan. De svenska "motsvarigheterna" ser mer ut som sopkvastar på ett schackbräde.

Igår saknades finess. De taktiska dispositionerna var helt uppåt väggarna och frågan är med hur mycket Real Madrid skulle ha vunnit med över ett taggat AIK? 6-0? 8-0?

Vita näsdukar

Ett faktum kvarstår. De sporadiska buropen man kunde höra från Norra Stå under måndagen, var aldrig riktade mot sina egna. Det vajade aldrig vita näsdukar i protest mot Gnaget. Spelarna vek sig aldrig under pressen från sina egna supportrar.

Annat kan man säga om kvällens match. Real Madrid bör och ska vinna över Tottenham - så resonerar man åtminstone i Madrid.

Men som alla vet som någon gång hört Katarina Hultling kommentera curling i samma extas som valfri spansk fotbollsjournalist - kan exakt vad som helst kan hända när den stora stenen är på glid.

De vita näsdukarna kommer inte att dyka upp. Men startskottet på en utslussning av en viss portugis kan komma i kväll om Real mot all förmodan skulle gå på en gigantisk mina.

Frågan är bara om "schackmästaren" José Mourinho kan lyckas med publikens krav att sopa banan av Harry Redknapps Tottenham?