Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ferguson går mot sin största triumf någonsin

- 07/04/2011, 13:34 -
Sir Alex Ferguson kan få jubla stort när han summerar säsongen.
1 av 3

Sir Alex Ferguson kan få jubla stort när han summerar säsongen.

Alastair Grant/SCANPIX

Den ofantligt meriterade tränaren kan nu nå sin andra "treble" i karriären.
2 av 3

Den ofantligt meriterade tränaren kan nu nå sin andra "treble" i karriären.

Tom Hevezi/AP/SCANPIX

Men de två viktigaste personerna i Manchester United är fortsatt avstängda i åtminstone två ytterligare matcher.
3 av 3

Men de två viktigaste personerna i Manchester United är fortsatt avstängda i åtminstone två ytterligare matcher.

Alastair Grant/AP/SCANPIX

Manchester Uniteds manager är på väg att överträffa sig själv. Skulle den adlade tränaren plocka hem trippeln i år, är det inte många som kan vidhålla att det någonsin funnits en större ledare i fotbollsvärlden.

MANCHESTER. Helenio Herrera, Arrigo Sacchi, Bill Shankly och Rinus Michels - är samtliga legendariska ledarkaraktärer inom fotbollen. Samtliga har gjort enorma avtryck i sporten och bidragit med radikala förändringar i allt från spelarinteraktioner till taktiska system.

Men nu är de flesta överens. Den adlade Sir Alex Ferguson kan snart även titulera sig som den störste genom tiderna.

Ska överträffa sig själv

Frågan på många experters läppar är nu om inte en trippel under årets säsong skulle ses som stråt vassare. En trippel till och drottningen av England måste dubba Ferguson till kungen av fotbollsvärlden.

Och det finns en hel del som talar för en ny framgångssaga för den gamle hårtorken.

United är i pole position i Premier League. De har en hyfsat säker ledning mot Chelsea i Champions League och tar inom kort flyget ner till London för spel mot rivalen Manchester City i FA-cupens semifinal.

Men trots bedrifterna, är det många som frågar sig hur United överhuvudtaget kan befinna sig där de är. Hur kan han vara nära att upprepa succén från slutet av förra millenniet?

Större bedrift

Truppen Alex Ferguson förfogar i dagsläget över sticker inte ut på samma sätt som den gjorde 1999. Spelet har knakat i fogarna. Maskinen har inte gått lika smort som den gjorde när Roy Keane och David Beckham härjade fritt.

Den grundläggande stommen är dock intakt. En stomme av galen mental inställning. Det febrila vansinnet återfinns även i år. Rio Ferdinand står likt en fragdatuggande Jaap Stam över liken som slänger sig. '

Nemanja Vidic driver på utan medkänsla för sina medspelare. Bollen ska bort eller bollen ska in. Inget annat gäller. Annars får Ferguson ett återfall och orkanstormen drar återigen fram i omklädningsrummet.

Men det än mer sagolika över ytterligare en framgångssaga är förutsättningarna den gamle tuggummituggande gubben behövt dras med.

Skotten tvingades att spruta eld i en kontraktsbråkande Wayne Rooney. Han tvingades peta mångmiljonförvärvet och tillika skytteligaledaren Dimitar Berbatov. Ferguson har även tvingats spela med en ny backlinje var och varannan match.

En trippel i år skulle bemötas med större jubel, skulle ses som en större sensation och än en större förundran än vad som var fallet för tolv år sedan.

"Fuck what?"

Dessutom är allt, vid skrivande stund, långt ifrån frid och fröjd i laget.

Managern får inte befinna sig på bänken i ytterligare fyra matcher. Talismanen och superhjälten, Rooney, fick sin två matcher långa avstängning fastställd under torsdagen. Utöver detta hägrar en ekonomisk kollaps likt gamar över ett kadaver.

Snart förfaller bygget och fodringsägarna kommer gå till attack.

I detta klimat har alltså Sir Alex Ferguson lotsat sina trupper till stordåd utan skönspel. Och frågan är nu om inte Helenio Herrera, Arrigo Sacchi, Bill Shankly och Rinus Michels får se sig slagna. Och vare sig de är levande eller döda, kan de inom kort behöva ställa sig som en i gänget och ta ton tillsammans med den gigantiska hyllningskören.