Nouri: "Zlatan Ibrahimovic - mannen med revolvern"

- 11/04/2011, 08:45 -
Zlatan Ibrahimovic blev återigen mannen på allas läppar efter skandalorden mot linjedomaren under Milans seger över Fiorentina.
1 av 2

Zlatan Ibrahimovic blev återigen mannen på allas läppar efter skandalorden mot linjedomaren under Milans seger över Fiorentina.

Fabrizio Giovannozzi/AP/SCANPIX

Den påstodda klyftan mellan Pato och "Ibra" fick ett kärleksfullt slut.
2 av 2

Den påstodda klyftan mellan Pato och "Ibra" fick ett kärleksfullt slut.

Fabrizio Giovannozzi/AP/SCANPIX

Zlatan Ibrahimovic blev som vanligt den stora snackisen efter helgen Serie-A omgång. Och återigen var det av helt fel anledning som den gigantiske svenske hamnade bland rubrikerna.

Jag var ute i dag och spelade fotboll i området där jag växte upp i Hässelby villastad. Planen var, som vanligt, fylld med barn i alla åldrar och från alla delar av världen. Jag älskar det.

De minsta, sexåringarna, samlas alltid runt mig när jag kommer ned. De kallar mig ”Zlatan”, vill ge mig en high five, vill ha mina skor, vill se mig göra tricks osv. Visst, jag ser likheten. Det långa håret, hårbandet, skorna, tekniken, den stora näsan.

De frågade varför Zlatan inte spelade förra veckan. Jag förklarade att han hade slagit någon och det får man inte göra. Inte på fotbollsplanen och inte någon annanstans. De har inte så bra koll de små. Allt de vet är att Zlatan är deras kung.

Men jag ville ändå testa ungarna lite. Jag frågade vilket lag Zlatan spelar i. Den kunde de. Jag frågade vilken position han spelar på. ”ANFALLARE!”, skrek alla som att de var med i en ”vem kan skrika högst”-tävling. Jag frågade vad han heter i efternamn. Knäpptyst. De kollade på varandra varandra och möttes av tomma blickar. Så kollade de på mig. ”Efternamn?”, frågade ett av barnen . Jag skrattade för mig själv och rörde mig hemåt för att kolla på sporten vi alla älskar.

Tillbaka efter avstängning

Då var vi där igen. Det känns som att det var i går då jag skrev om Zlatan Ibrahimovic utvisning mot Bari och vad den skulle innebära. Trodde aldrig att jag behöva skriva om nästan samma sak så här tidigt med tanke på att han inte ens skulle ha spelat den här matchen efter den första domen han fick.

Först fick han tre matchers avstängning efter smällen mot Marco Rossi. Rimligt? Ptjaa. Han hade ju ett gult och fick direkt rött på det. I detta fall ska det bli minst två matchers avstängning beroende på vad domaren skriver om incidenten i rapporten.

Sen handlar det om hur pass osportsligt man anser att situationen är. Är den osportslig nog får man en match extra i avstängning. Det fick Zlatan.

Rätt eller inte?

Lite väl hårt kan det tyckas. Själv tycker jag tre matchers avstängning hade varit rättvist. Man försöker få bort allt det där som inte har med fotboll att göra. ”Men Marco Rossi började”, ”Men han vart ju provocerad”, ”Men han slog ju bara med öppen hand”. Så lät det från vissa håll.

Enligt mig finns det ingen smäll som går att försvara. Det är inte okej och det har ingenting att göra på en fotbollsplan. Som fotbollsspelare ska man inte behöva springa runt på planen och vara rädd för att man kan bli slagen vilken sekund som helst.

Jag tycker ändå det var väldigt tråkigt att han gjorde det. Jag ville verkligen se honom mot Inter. Tänk vilken match det kunde ha blivit. Han är en stor spelare och stora spelare ska spela stora matcher. Så är det bara.

Nu gick det ju bra för Milan i alla fall. Kändes som att avstängningen taggade till spelarna ännu mer. Som att de ville visa att de är mer än bara ”Ibra”. Och det gjorde de riktigt bra får man väl säga.

Ny avstängning väntar

I helgen var han då tillbaka efter att Milan överklagat och fått ned avstängningen till två matcher. Och han var tillbaka med besked. Han stod bland annat för en riktigt bra passning i början av matchen som ledde till det första målet. Han och Alexandre Pato tog nästan död på alla rykten om att de ogillar varandra när de kramades så glatt efter målet. Love was in the air. Allt verkade vara frid och fröjd.

Men så var det det där med aggressionen. Oavsett hur glad han är eller hur bra det än går för laget bär han runt på den som en laddad revolver. Redo att avfyras när som helst.

Den här gången avfyrades den i linjedomarens riktning. Tydligen ska Zlatan ha skrikit någonting på italienska och någonting på ett slaviskt språk. Exakt vad han skrek kanske jag inte borde översätta här. Men trevligt var det inte. Var det utvisning då? Tveksamt.

Skriker han åt domaren eller skriker han åt sig själv? Blir han arg för att han inte får inkastet med sig eller för att inte får med sig bollen och blir sist på den? Det är inte helt säkert. Ni får nog döma själva. Det som är säkert är att minst två matchers avstängning väntar.

Det jag tänker på nu är vad jag nästa vecka ska säga till de kidsen när de frågar varför Zlatan inte spelade?

//Ramin Nouri

Höjdpunkter från matchen mellan Fiorentina och AC Milan: