Emirates Stadium, en av klenoderna från avgående Danny Fiszman.
1 av 3
Emirates Stadium, en av klenoderna från avgående Danny Fiszman. - Foto: Matt Dunham/AP/SCANPIX
Stan Kroenke tar nu över makten i den anrika klubben.
2 av 3
Stan Kroenke tar nu över makten i den anrika klubben. - Foto: Nati Harnik/AP/SCANPIX
Miljardären var tidigare minoritetsägare i Arsenal FC, men blir nu alltså klubbens ultimate makthavare.
3 av 3
Miljardären var tidigare minoritetsägare i Arsenal FC, men blir nu alltså klubbens ultimate makthavare. - Foto: Jack Dempsey/AP/SCANPIX

Arsenal faller i jänkarens händer

Amerikanska miljardärer blir allt vanligare bland topplagen på den europeiska kontinenten.


Axplock av jänkare i Europa

De amerikanska ägarna väller in över Europa. Bara i England finner vi Malcolm Glazer i Manchester United, John W Henry i Liverpool och nu även Stan Kroenke i Arsenal som huvudägare.

I Italien blev det nyligen klart att den omdiskuterade Thomas DiBenedetto tar över kontrollen i klubben efter att familjen Sensi tvingats till en försäljning. DiBenedetto har kopplingar till Liverpoolägarens konsortium Fenway Sports Group, något både inneburit oro men också en känsla av trygghet för världens alla Romasupportrar.

LONDON. Den amerikanska vågen fortsätter att välla in över den europeiska toppfotbollen. Inte nog med att Manchester Uniteds hårt kritiserade ägare Malcolm Glazer och John W Henrys uppmärksammade övertagande av Liverpool faller nu även Arsenal i ägorna på en jänkare.

Det blev klart efter att Stan Kroenke köpte upp Danny Fiszman andel i den anrika klubben. Den lyckade affären innebär att amerikanen kom över den magiska 30-procentsgränsen vilket innebär att han måste ge ett offentligt bud till samtliga aktieinnehavare i klubben. Något som kan innebära att miljardären ta över makten i Arsenal fullständigt.

Glädjande för många Arsenalsupportrar är att amerikanen, till skillnad från sin motsvarighet i bland annat Manchester United, väljer att hålla en del av aktieportfolion öppen för investeringar från supporterhåll. Detta ska, enligt The Guardian, innebära att Arsenal Supporters Truts fortfarande kan få en väg in i klubbens styrelse och därmed bevara en fraktion av makten bland fansen på Emirates Stadium.

Men faktum kvarstår. Influenserna från de megakapitalistiska ägarna från andra sidan Atlanten blir allt mer påtagligt. Och frågan är nu hur Stan Kroenke kommer förhålla sig till spelarinvesteringar, eller om Arsene Wengers inslagna spår med enorm talangutveckling även i framtiden kommer vara vägen framåt.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!