Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Arsenal går mot ekonomiskt kaosartade tider

Arsenal är på väg att göra samma ekonomiska blunder som är på väg att sänka Manchester United.
1 av 2

Arsenal är på väg att göra samma ekonomiska blunder som är på väg att sänka Manchester United.

Matt Dunham/AP/SCANPIX

2 av 2

Matt Dunham/AP/SCANPIX

Sport | 12/04/2011 10:14

Malcolm Glazer är engelsk fotboll mest hatade man. Nu är Arsenals nye majoritetsägare på god väg att göra honom sällskap.

LONDON. I vad som under gårdagen framstod som ett lyckat och smärtfritt maktskifte i Arsenal verkar nu dessa känslor flyga rakt ut genom fönstret.

Under tisdagsmorgonen kunde The Guardian rapportera att Stan Kroenke, miljardären som köpt upp majoriteten av aktieinnehavet i Arsenal, kommer finansiera affären med klubbens eget kapital.

Med andra ord är exakt samma situation som uppstod i Manchester United, på väg att drabba den anrika klubben från London. Även denna gång är det en kapitalist som hårddrar de finansiella reglerna för att ta kontrollen över en Premier League-klubb.

Värdet på affären uppskattas till 731 miljoner pund, vilket motsvarar drygt 7,5 miljarder svenska kronor. Men det finns ingenting i affärsuppgörelsen som stoppar Kroenke från att använda de resurser klubben förvärvat genom åren för att finansiera sitt köp.

Detta kan innebära att Arsenal faller ned i en spiral liknande den United befinner sig. "The Red Devils" har ett skuldberg som närmar sig 9 miljarder svenska kronor, på grund av att Malcolm Glazer håller klubben i sig som säkerhet för lånen.

Skulle därmed antingen Glazer kollapsa eller Manchester United, får det till följd att klubben är den som i slutändan får ta den hårda ekonomiska smällen.

Detta faktum var något som skapade enorma demonstrationer i nordvästra England när det begav sig. Och nu finns det rapporter om att ett demonstrationståg ska dra ut på Londons gator för att protestera mot amerikanen Stan Kroenke.