Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rättvisan är på väg: "Justice for the 96"

- 13/04/2011, 12:04 -
Årligen hålls en tyst minut för de 96 som krossades till döds för nu 22 år sedan.
1 av 3

Årligen hålls en tyst minut för de 96 som krossades till döds för nu 22 år sedan.

Tim Hales/AP/SCANPIX

De horribla scenerna från 15 april 1989. Dagen som förevigt kommer leva i Liverpoolbornas minne.
2 av 3

De horribla scenerna från 15 april 1989. Dagen som förevigt kommer leva i Liverpoolbornas minne.

SCANPIX

Aldrig har "You'll never walk alone" fått sådan genomslagskraft som den fick dagarna efter Hillsborough-katastrofen.
3 av 3

Aldrig har "You'll never walk alone" fått sådan genomslagskraft som den fick dagarna efter Hillsborough-katastrofen.

Tim Hales/AP/SCANPIX

Biskopen James Jones gräver i vad som egentligen skedde dagen då 96 människor dog.

LIVERPOOL. Den 15 april är ett datum som som för evigt kommer att spöka och hemsöka de Liverpoolfans som befann sig i Sheffield den dagen för 22 år sedan. Polisen begick då ett misstag som resulterade i att 96 människor krossades till döds.

Och nu äntligen, ska klubben, supportrarna och övriga inblandade äntligen få ställa folk till svars för vad som egentligen skedde när nästan ett hundra människor miste sina liv.

Vägen till döden

Det hela skedde när Liverpool skulle spela FA-cup semifinal mot Nottingham Forest. Matchen spelades inför ett fullsatt Hillsborough och solen sken som aldrig förr. Men ungefär klockan 14.50, tio minuter innan matchstart, valde polisen att öppna en säkerhetsgrind för att lätta på trycket vid spärrarna intill arenan.

Öppnandet av grinden var ämnat som en väg ut från folkhavet. I stället blev det en väg rakt in i döden.

Chockerande bilder

De otäcka scenerna inifrån Hillsborough Stadium spreds snabbt världen över. Tidigt befarades huliganer ligga bakom de tragiska bilderna, men senare visade det sig att det just var beslutet kring säkerhetsgrinden, som var enskilt ansvarigt för förödelsen och dödsfallen.

Men sen den dagen har ingen fällts. Inget straff har utdelats. Och trots ett enormt kämpande från Liverpoolbefolkningen har de aldrig fått en riktig rättslig process.

Biskopen till undsättning

Nu vill däremot Liverpools biskop gräva i det förflutna. James Jones ska rätta allt som blivit fel i kölvattnet av Hillsborough-katastrofen.

– Jag ska gräva fram hela sanningen, säger han till The Guardian och fortsätter:

– Det finns mängder med material som kan kasta nytt ljus på folks förutfattade meningar och bristande förståelse för vad som hände den dagen. Men också hur katastrofen har hanterats därefter.

Rättsläkaren som begränsade utredningen till skeenden fram till klockan 15.15. Efter det ska de flesta dödsfallen redan skett. Något som gjorde de efterlevande rasande.

Och nu har även den brittiska polismyndigheten valt att familjerna "to the 96" ska få rätt i sin sak. South Yorkshire har öppnat sina arkiv inför den granskning som Pastorn James Jones bedriver.

– De vill nu att vi äntligen ska komma till botten med vad som verkligen hände den dagen. Vi vill att de ansvariga ska ställas till rätta och tror att de 350 000 dokument som existerar kring händelsen kan låta rättvisan ta ett nytt steg framåt.